Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

03. 10. 2019. 13:46   >>  13:46 3

URA POZIVA

"Vratiti dječji dodatak za svu djecu do 15. godine"

Građanski pokret URA saopštio je da bi u Crnoj Gori ponovo trebalo uvesti dječji dodatak te da bi takav potez značio veliki korak naprijed u demografskim i populacionim mjerama.

 

"Uvođenje dječjeg dodatka za svu djecu Crne Gore do navršene 15 godine života, značilo bi ogroman korak naprijed u demografskim i populacionim mjerama za državu ali i za izgradnju ustavne odrednice – da je Crna Gora zemlja socijalne pravde", poručili su danas iz Građanskog pokreta URA.

Oni su podsjetili da su i ranije, ovakvu inicijativu predavali Skupštini Crne Gore, koja je dala zeleno svjetlo da bi Vlada to kasnije odbijala.

“Uvođenje dječjeg dodatka za svu djecu u Crnoj Gori treba da bude karakteristika napredne i moderne evropske države okrenute socijalnoj pravdi i jednakosti. To je pravo koje je postojalo, oduzeto je i mi se sada zalažemo da to pravo vratimo. Zalažemo se i da ukinemo ograničenje o broju djece u porodici koja mogu primati dječji dodatak”, naglasili su iz URE.

Iz URE saopštavaju i da bi bilo dobro da se postojeće naknade za djecu koja sada imaju pravo na dječji dodatak uvećaju za 50%.

“Smatramo da je visina trenutnog dodatka za djecu koja su korisnici materijalnog obezbjeđenja i koja su bez roditelja ili primaoci lične invalidnine, neprihvatljiv i govori o nebrizi države. Naše ranije procjene ukazuju da bi za povećanje trenutnih dodataka za 50 odsto bilo potrebno tri miliona eura godišnje dok bi za uvođenje dječjeg dodatka za svu djecu u Crnoj Gori do navršene 15. godine državu koštalo oko 16, 5 miliona eura. Taj novac nije enormno veliki i on bi mogao da se obezbijedi iz nenaplaćenog poreza ili racionalanom preraspodjelom sredstava”, ukazuju u URI.

Iz ove parije vjeruju i da, ukoliko se ne bude borilo za buduće generacije, negativni prirodni priraštaj nastaviće da raste i Crna Gora će postati sve manje država mladih, a sve više država starih ljudi.

“Ovaj prijedlog sigurno nije rješenje koji će to stopirati i promijeniti potpuno, ali sigurno jeste doprinos da se zaokrene ta politika i koncentrišemo se na generacije koje dolaze. Ovo je pitanje odgovornog odnosa prema budućnosti ove zemlje”, zaključuju u reagovanju iz URE.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније