Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

03. 10. 2019. 23:22 >> 23:21
1

DANI NAUKE

Vještačka inteligencija će olakšati svakodnevicu

Pored programa koji su otvoreni od 02-05. oktobra, treći dan Otvorenih dana nauke obilježila je radionica „Eksperimentaonica“u realizaciji Udruženja „Roditelji“, na kojoj su djeca uzrasta od 8 do 12 godina na zanimljiv način učila o pojavama u prirodi.

Osim ove, današnji dan obilježila je i velika zainteresovanost posjetilaca za predavanje i prezentaciju na temu vještačke inteligencije, koje je realizovala Organizacija crnogorskih studenata u inostranstvu. Predstvanica ovog udruženja Bojana Minić, pohvalila je saradnju sa Ministarstvom nauke, navodeći da je ovo peta godina za redom da su dio festivala.

 „Dani nauke su bitan događaj kako za promociju Crne Gore kao destinacije tako i za promociju naših naučnika i u tom dijelu mi smo uzeli veliko učešće, trudimo se da uvijek dovedemo kvalitetne mlade naučnike sa prestižnih univerziteta“, zaključila je Minić.

Jedna od učesnica programa „Vještačka inteligencija – primjeri primjene u medicini, farmaciji, poljoprivredi, prehrambrenoj industriji i drugim oblastima“, Isidora Stanković, Univerzitet Crne Gore i Univerzitet u Grenoblu, bavi se digitalnom obradom signala. Njen današnji zadatak bio je da upozna ljude čime se konretno bavi neko ko je inženjer obrade signala.

 „Signali su svuda oko nas, mi ih obrađujemo i analiziramo, odvajamo bitno od nebitnog, a danas smo dali primjere iz raznih oblasti kao što su video, slika, EKG, EMG i ostali signali.. Pokušavamo da olakšamo život sa novim algoritmima, tako da čovjek moze da radi zajedno sa kompjuterima koji će biti mnogo precizniji, za bolje čuvanje i slanje podataka, za bolju analizu u medicinskom smislu, sve u cilju olakšavanja čovjekove svakodnevice“, kazala je Stanković.

Danas je i u Baru održana radionica „Fizika čestica kroz boje i umjetnost“ gdje su, koristeći boje, učenici imali priliku da na jednostavnom vizuelnom primjeru upoznaju osnove fizike čestica.

U popodnevnim časovima u Dvorcu Petrovića održava se radionica „Do you speak globish?“, gdje će djeca putem Skypa imati priliku da razgovarajusa vršnjacima iz drugih zemalja na određenu temu i da razmjenjuju mišljenja na zajedničkom globalnom, odnosno engleskom jeziku.

U 18.30h u Perjaničkom domu, govori prof. dr Branislav Radonjić na temu „Crveni mulj – ekološka prijetnja i/ili razvojni resurs“, dok će se u hotelu CentreVille održati prezentacija publikacije koja spaja tehnologiju i kulturnu baštinu, a nastala je kao rezultat sjajne saradnje Italije i Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније