Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dnevne novine ]

04. 10. 2019. 06:35 >> 09:50
14

DŽOMIĆ OCIJENIO

Razgovori Crkve i Vlade dobri i korisni

Protojerej stavrofor Velibor Džomić, koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske, kaže da nije dobro što je od usvajanja mišljenja Venecijanske komisije o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja, prošlo tri mjeseca a novi dijalog nije pokrenut.

 

Džomić u intervjuu za Dnevne novine ističe da nije strašno što se o tom predloženom opštem pravnom aktu ne govori tako intenzivno u posljednje vrijeme, jer je dosta toga rečeno u stručnoj i široj javnosti od njegovog utvrđivanja 16. maja do obznanjivanja mišljenja Venecijanske komisije 24. juna.

“Po mom mišljenju, nije dobro to što je od usvajanja mišljenja Venecijanske komisije prošlo tri mjeseca, a inkluzivni dijalog o Predlogu zakona, kako je izričito napisano u tom mišljenju, nije pokrenut od resornog Ministarstva za ljudska i manjinska prava u Vladi Crne Gore. Mi još uvijek ne znamo da li uopšte postoji Radna grupa koja se bavi tim pitanjem i ko su njeni članovi. Ne samo da nemam ništa protiv pojedinačnih razgovora predstavnika Vlade sa predstavnicima crkve i vjerskih zajednica nego smatram da su potrebni, dobri i korisni. Ali, znam kako se u Crnoj Gori priprema zakon. Pogledajte samo rasprave oko Radne grupe za izborno zakonodavstvo i uporedite sa Predlogom zakona o slobodi vjeroispovijesti. U vezi ovog zakona nikada nije otvorena diskusija o Radnoj grupi, iako smo to više puta tražili”, kaže Džomić.

Na pitanje očekuje li da se Predlog zakona uskoro nađe u Skupštini, Džomić odgovara: "Sve je moguće i to je pitanje za donosioce odluka u Vladi, ali mislim da je implementacija preporuka iz mišljenja Venecijanske komisije veoma složen pravnički posao".

Za taj posao, kako je rekao, treba stručnosti, vremena i strpljenja.

"Treba sve sagledati stručno i objektivno. Naše primjedbe na Predlog zakona su vrlo argumentovane, a ni onim na Nacrt zakona od 2015. godine nije posvećena ni minimalna pažnja u Ministarstvu. Davno je rečeno: tri puta mjeri, a jednom sijeci", rekao je Džomić.

Govoreći o tome da li je Mitropolija imala kontakt sa Vladom Crne Gore povodom Predloga zakona, Džomić kaže da nije u onom smislu koji je uređen pravnim propisima u Crnoj Gori.

"Pojedinačni razgovori ne predstavljaju institucionalni dijalog i participaciju zainteresovanih strana u procesu pripreme zakona. Takođe, ni okrugli stolovi Ministarstva za ljudska i manjinska prava o svemu i svačemu nemaju nikakve veze sa pripremom zakona. Ovih dana je bio susret mitropolita Amfilohija i premijera Duška Markovića i dobro je što je taj sastanak održan. Podsjećam da je Vlada u saopštenju, poslije sastanka premijera i mitropolita 24. septembra, navela da je potpredsjednik Pažin na čelu Vladinog Stručnog tima. Uvjerio sam se da je potpredsjednik Pažin vrlo dobar pravnik i nemam ništa protiv toga da on bude na čelu Radne grupe, pa me zbog toga čudi toliko kršenje procedure", kaže on.

Komentarišući predlog predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da u Crnoj Gori bude jedna crkva, Džomić odgovara: "U Crnoj Gori postoji jedna Pravoslavna crkva koja je oličena u Mitropoliji Crnogorsko-primorskoj i ostalim pravoslavnim eparhijama koje u Crnoj Gori imaju istorijsku kanonsku jurisdikciju".

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније