Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 09. 2013. 11:04 >> 11:07

EKOLOŠKA DRŽAVA

Čiste Konik, za jubilej

Akcijom čišćenja podgoričkog naselja Kamp Konik jedan i dva, u petak, biće obilježene 22. godine od proglašenja Crne Gore ekološkom državom.

U Skupštini je, 20. septembra 1991., usvojena Deklaracija o proglašenju Crne Gore Ekološkom državom, kojom je definisano strateško opredjeljenje države da usvaja i primjenjuje najviše standarde i norme iz oblasti zaštite životne sredine, očuvanja prirode i ekonomskog razvoja na pricipima ekološki održivog sistema.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Ervin Spahić pojasnio je da su lokacije koje su odabrane za akciju, prepoznate od nadležnih komunalnih službi i građana, kao crne tačke na području Podgorice.

,,Akcija ima za cilj buđenje građanskog aktivizma, jačanje ekološke svijesti i saniranje lokaliteta , koje velikom količinom otpada predstavljaju narušeni izgled te lokacije i predstavljaju opasnosz za zdravlje ljudi koji žive na tom područiju'', kazao je Spahić na konferenciji za novinare.

Predstavnik Nevladine organizacije Grin Houm Jovana Janjušević kazala je da je došlo vrijeme kada za epitet ekološke države nije dovoljno imati prirodna bogatstva, navodeći da se ona moraju čuvati.

,,Sa porukom da ekološke problem koji nas prate iz godine u godinu moramo korjenito rješavati, namjera nam je da na ovaj dan damo sve od sebe da zajedničkim snagama riješimo problem otpada koje muči stanovnike naselja Konik'', navela je Janjušević.

Predstavnik preduzeća Čistoća Senada Mulešković kazala je da će to preduzeće doprinijeti akciji, mehanizacijom i ljudima koji će sakupljati otpad.

Početak akcije čišćenja planiran je u petak, u devet sati, a u slučaju vremenskih nepogoda, akcija će biti odgođena za subotu ili nedjelju.

Saopšteno je da će za sve zainteresovane građane, koji žele da učestvuju u akciji, biti organizovan prevoz, u osam sati i 30 minuta, ispred Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Na pitanje novinara kako vidi situaciju u Beranselu, i do kada će se odlagati otpad na Vasovim Vodama, Spahić je rekao da je to pitanje u nadležnosti lokalne samouprave, pojašnjavajući da je nadležnost Agencije samo Elaborat o procjeni zaštite životne sredine opštine.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније