Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ PR centar, objavila B.B. ]

04. 10. 2019. 10:24   >>  10:27

5. SIMPOZIJUM OTORINOLARINGOLOGA CG

Edukacija ljekara mora biti prioritet

Edukacije ljekara jasno su prepoznate kao nešto čemu se mora dati prioritet u narednom periodu, a na specijalizaciji iz otorinolaringologije trenutno se nalazi osam ljekara za Klinički centar Crne Gore i opšte bolnice Bijelo Polje, Bar i Berane.

To je saopšteno na otvaranju 5. Simpozijuma otorinolaringologa Crne Gore sa međunarodnim učešćem koji će trajati do subote u Podgorici, a koji su organizovali Udruženje otorinolaringologa Crne Gore, u saradnji sa Američko-austrijskom fondacijom, Kliničkim centrom Crne Gore, Medicinskim fakultetom Univerziteta Crne Gore i Ljekarskom komorom.

Predsjednik Udruženja otorinolaringologa Crne Gore Elvir Zvrko, rekao je da to udruženje ove godine slavi 25 godina postojanja.

On je kazao da se crnogorski ljekari već 25 godina kontinuirano edukuju u Austriji, a to je jedinstven program po mnogo čemu.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović, objasnio je da je otorinolaringologija grana medicine koja zavisi od savremene tehnologije i dodao da Ministarstvo zdravlja i Vlada Crne Gore to prepoznaju i da će nastaviti da obezbjeđuju najbolju opremu na zadovoljstvo i doktora i pacijenata.

"Iako Udruženje postoji već 25 godina, nema sumnje da će u godinama koje dolaze biti još aktivnije i naš pravi partner u razvoju zdravstvenog sistema. To potvrđuje i intencija Ministarstva zdravlja da u ovoj oblasti jačamo regionalne centre. Ulaganjem u doedukaciju kadra i nabavkom najsavremenije medicinske opreme - radnih jedinica, želimo da ojačamo ovu granu medicine i učinimo je dostupnijom građanima", poručio je Hrapović.

Direktor Medicinskog programa Američko-austrijske fondacije Volfgang Aulicki, rekao je da je u programu te fondacije do sada učestvovalo skoro 300 ljekara iz Crne Gore, a jedan od ciljeva formiranja Fondacije je sprječavanje odliva mozgova i da je to problem sa kojim se suočavaju sve zemlje Jugoistočne Evrope.

"Ljekari koji dolaze kod nas nijesu učenici. Oni uče zajedno sa našim ljekarima, koji takođe uče od njih. Do sada smo sproveli oko 690 seminara, a oko 2.125 ljekara iz svih krajeva svijeta je izdvojilo svoje vrijeme da vode ove seminare", rekao je Aulicki.

Direktor Centra za nauku Kliničkog centra Crne Gore Filip Vukmirović, istakao je da su edukacije jasno prepoznate, kao nešto čemu se mora dati prioritet u narednom periodu, te da je Vlada to prepoznala i svake godine opredjeljuje budžet za edukacije ljekara.

On je podsjetio da je prije nekoliko mjeseci potpisan sporazum o saradnji sa Bolnicom AKH iz Beča i vrlo brzo će se naši ljekari edukovati na ovoj prestižnoj klinici.

Predsjednik Asocijacije za preventivnu pedijatriju Crne Gore i direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić, smatra da su pored saradnje u kliničkom radu neophodne i zajedničke aktivnosti na polju preventivne medicine kako bi imali što zdraviju populaciju.

"Asocijacije za preventivnu pedijatriju apsolutno podržava ovakve vidove edukacije, naročito saradnju sa Američko-austijskom fondacijom, što je i definisano Memorandumom o saradnji, koji je u martu potpisan sa Udruženjem otorinolaringologa Crne Gore", rekao je Kavarić.

V.d. generalnog direktora Direktorata za inovacije i tehnološki razvoj u Ministarstvu nauke Branka Žižić, je kazala da Ministarstvo nauke daje doprinos razvoju naučnih istraživanja u medicini i da trenutno finansira četiri projekta iz oblasti medicine u iznosu od 300 hiljada eura.

"Najavljujem i neveliku, ali značajnu podršku Klinici za otorinolaringologiju, donacijom od osam hiljada eura za dijagnostičku opremu, koja takođe može da se koristi u naučno-istraživačke svrhe", rekla je Žižić.

Predsjednik Ljekarske komore Crne Gore Aleksandar Mugoša je kazao da je ključ razvoja znanje, a da su stručni skupovi ovog tipa izuzetno značajni za doktore medicine u Crnoj Gori.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније