Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

04. 10. 2019. 13:01 >> 13:00

STUDENTSKI PARLAMENT

Odgovorni i fakulteti i studenti magistarskih studija

Studenti magistarskih studija dovedeni su u nezavidan položaj zbog neodgovornosti fakulteta, ali i spostvene, jer se nijesu dovoljno upoznali sa važećom regulativom, ocijenjeno je iz Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore (UCG).


Studenti magistarskih studija crnogorskih fakulteta zatražili su ranije da im Rektorat što prije odgovori na njihov prigovor na odluku UCG da plaćaju dodatnih hiljadu EUR za odbranu magistarskog rada jer će, u suprotnom biti ispisani.

Predsjednik Studentskog parlamenta, Danilo Jelovac pojasnio je da studenti prilikom upisa studijske godine prijavljuju broj nepoloženih ECTS i u skladu sa tim, dužni su da izmire finansijske obaveze u zavisnosti od cijene jednog ECTS kredita, a koja nije jednaka na svim organizacionim jedinicama UCG.

On je kazao da će insistirati na kompromisnom rješenju za sve studente, makar za ovu studijsku godinu.

"Time bi oni koji su ušli u izradu magistarskog rada imali optimalan rok da ga odbrane u toku ove studijske godine, bez plaćanja ECTS kradita za koje on nosi", rekao je Jelovac.

Prema njegovim riječima, nisu donešena nova pravila, niti je bilo izmjena postojećih.

"Ovaj slučaj primjenjuje se Zakon o visokom obrazovanju iz 2014, kao i Pravila studiranja na postdiplomskim studijama koja je Senat UCG donio u februaru 2015", kazao je Jelovac agenciji MINA i dodao da se ta zakonska norma i pravila koje se odnose na magistarske studije, nisu dosljedno primjenjivali.

"Zbog toga odgovornost treba da snose pojedine organizacione jedinice UCG. Studenti su dovedeni u nezavidan položaj i zbog neodgovornosti fakulteta, ali i sopstvene neodgovornosti, jer se nijesu dovoljno upoznali sa važećom regulativom za nivo studija koji pohađaju", rekao je Jelovac.

Kako je ocijenio, fakulteti su zbog nepoštovanja pravila nanijeli štetu i sebi i studentima, dovodeći ih u zabludu da ne treba da plaćaju prenos ECTS kredita.

On je naglasio da je Studentski parlament UCG preduzeo mjere, koje su bile moguće, imajući u vidu postojeće zakonske norme i podzakonska akta kojima se reguliše to pitanje.

"Uputili smo inicijativu koju je usvojio Upravni odbor UCG da se studentima omogući da u ratama izmire svoje obaveze za školarinu na magistarskim studijama", rekao je Jelovac.

Prema njegovim riječima, u cilju rješavanja tog pitanja, imali su intenzivnu komunikaciju sa nadležnima na Univerzitetu Crne Gore, a očekuju da će u najkraćem roku, doći i do sastanka sa Ministarstvom prosvjete.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније