Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

04. 10. 2019. 22:46 >> 22:47

VJEŽBA JADRAN

Spremni za efikasno reagovanje u pomorskim nesrećama

Vježba "Jadran 2019" u zajedničkoj organizaciji Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, Ministarstva saobraćaja i pomorstva, Mornarice Vojske Crne Gore, Ministarstva unutrašnjih poslova kao i ostalih vladinih agencija i službi, danas je uspješno realizovana u akvatoriju luke Bar.

“Vježba “Jadran 2019” je vježba nacionalnog karaktera koja je pokazala spremnost reagovanja državnih i ostalih institucija Crne Gore prilikom tehničko-tehnoloških akcidenata sa ciljem sprečavanja zagađenja mora, traganja i spašavanja na moru i borbe protiv požara”, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja.

Cilj vježbe bio je, kako pojašnjavaju, testiranje nacionalnih planova i procedura, uvježbavanje ljudstva, provjera funkcionalnosti opreme i sredstava po pitanju traganja i spašavanja na moru, sigurnosti i bezbjednosti plovidbe, zaštite mora od zagađenja sa plovnih objekata, kao i provjera kapaciteta reagovanja u lukama i marinama u prvom stepenu.

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković, istakao je da je pomenuta vježba treća interresona vježba koja je organizovana i najuspješnija do sada.

“Vježba je pokazala kako treba realizovati saradnju između ministarstva odbrane, unutrašnjih poslova i saobraćaja i pomorstva odnosno kako zajedničkim snagama možemo mnogo toga da uradimo. Tokom sezone su organizovane mnoge akcije spašavanja, mnogo života je spašeno od navedenih institucija, i napominjem da je more veliki resurs koji trebamo zaštiti kako od zagađenja i mnogih nezakonitih radnji”, naglasio je Nurković.

Direktor Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Safet Kočan, istakao je da je ova vježba pored konkretnog odgovora na nastale incidente pokazala kvalitetnu, konstruktivnu i bogatu razmjenu mišljenja i iskustava.

“Cilj je da se u narednom periodu borimo za bolja, fleksibilnija i inovativnija rješenja, a u cilju prevazilaženja razlika u djelovanju kao samostalnih organa”, zaključio je Kočan.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније