Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 09. 2013. 13:39 >> 00:09
3

U DUŠI SUDIJA

Vujanović: Neznanje najveći problem

Doskorašnji predsjednik Apelacionog suda, Svetlana Vujanović negirala je da je napustila funkciju zbog neslaganja sa sudijama u tom Sudu navodeći da je, kako je kazala, u duši sudija i operativac.

Vujanović je danas položila zakletvu, kao novoizabrani sudija Vrhovnog suda.

Ona je na pitanje da li je zbog nesuglasica sa sudijama Apelacionog suda odlučila da se kandiduje za sudiju Vrhovnog, odgovorila odrično.

Sudije Apelacionog suda, njih petoro, pisali su predsjedniku Sudskog savjeta Vesni Medenici, nezadovoljni izmjenom godišnjeg rasporeda poslova u Apelacionom sudu. Izmjene godišnjeg raporeda poslova donijela je tadašnji predsjednik Apelacionog suda Svetlana Vujanović, na osnovu Zakona o sudovima.

Komentarišući odnos sa sudijama tog Suda, Vujanović je rekla da su na istu stvar imali različite uglove gledanja.

,,Moje kolege su uradile nešto što nije do sada poznato sudskoj praksi- pokušali su da dovedu u pitanje pravo predsjednika da se raspodjeljuje posao. Oni su smatrali da mogu da biraju o kojim predmetima mogu da odlučuju, što nisam dozvolila. Oni su uradili to što su uradili i sa tim moraju da se nose. Takvi su kakvi su i nisu mogli da pobijede sebe'', navela je Vujanović.

Ona je rekla da nijedna njena odluka ne može biti motivisana ničim osim rezultatima i njenim zalaganjima.

,,Mojim radnim iskustvom predanošću poslu. Mislim da sam se dokazala kroz posao, da sam se naradila dosta da budem sudija Vrhovnog suda'', kazala je Vujanović novinarima nakon polaganja zakletve.

Ona je rekla da to što joj je suprug predsjednik države mnogo odmoglo.

,,Uvijek sam morala da se dokazujem mnogo više nego drugi kako bih potvrdila svima da je izbor na bilo koju funkciju rezultat mojih aktivnosti, pravičnosti i predanog rada'' navela je Vujanović.

On je kazala da se nikad ne bi kandidovala za predsjednika Vrhovnog suda.

»Po strukturi bića sam operativac, u duši sam sudija. To što sam bila predsjednik Apelacionog suda je bilo na nagovor kolega i vjerujte da je to više njihovoa nego moja odluka«, rekla je Vujanović.

Na pitanje da li očekuje da će Crna Gora dobiti dobre ocjene u dijelu pravosuđa u poglavlju 23, s obzirom na veliki broj ukinutih presuda, Vujanović je odgovorila da sudije dobro rade svoj posao.

»Mislim da sudije predano rade svoj posao. Primjenjuju zakone maksimalno, a sudijama ceste izmjene zakona dosta otežavaju. Ali, u svakom slučaju, što god je loše treba eliminisati iz suda«, kazala je ona, navodeći da treba još dosta raditi na edukaciji.

»Mislim da je tu najveći problem. Koruptivnosti možda ima ali ja vjerujem u časnost 90 odsto mojih kolega ali svi se moramo edukovati, svakog dana sve više«, kazala je Vujanović.

Ona misli da opšti izbor tužilaca neće biti problem.

»U Tužilačkom savjetu, za razliku od Sudskog, većina je tužilaca. Opšti izbor doprinjeće kvalitetu ako se bude radilo kako treba. Sve zavisi kako će to uraditi. U svakom procesu postoji opasnost da se dobra namjera pretvori u svoju suprotnost«, zaključila je Vujanović.

 

(Mina)

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније