Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda ]

07. 10. 2019. 07:05   >>  07:04 4

DRLJEVIĆ OCIJENIO

Po dobrim djelima Savojske čuveni smo u svijetu

Spomenik princezi Jeleni, koji bi oslikavao njen lik dok je još bila mlada princeza, biće među prvim spomenicima u Crnoj Gori posvećen ženi u cijeloj figuri. Spomenik posvećen svim ženama kroz istoriju Crne Gore i danas, majkama, suprugama, sestrama... Naša ideja je da spomenik bude postavljen u univerzitetskom kampusu u Podgorici ili na Cetinju, kazao je glavni pregovarač Crne Gore s EU Aleksandar Drljević.

"Visina spomenika italijanskoj kraljici Jeleni biće oko četiri metra. Spomenik će biti u bronzi, a postament u kamenu. Odlučili smo se za ovaj materijal, jer se pokazao kao najpostojaniji u našim vremenskim uslovima", kazao je Drljević u intervjuu Pobjedi.

On je rekao da je inicijativa za izgradnju spomenika potekla nakon njegovog diplomatskog mandata u Italiji, tokom kojeg je neposredno svjedočio poštovanju koje Italija i njen narod imaju prema Jeleni, njenom životu i djelima.

"Najljepšim osobinama koje mogu krasiti čovjeka, princeza Jelena Petrović Njegoš je tokom dvadesetog vijeka na najbolji način gradila most između Crne Gore i Italije i pronosila ponosno i plemenito crnogorsko ime širom svijeta. Glas o njenim dobrim djelima, donio joj je međunarodnu slavu i brojna priznanja. Zbog zasluga na polju medicine, dobila je počasnu diplomu medicine i hirurgije Rimskog univerziteta. Čuvena rimska bolnica za liječenje tumora nosi ime kraljice Jelene", istakao je on.

U italijanskoj, i ne samo u italijanskoj istoriji, kraljica Jelena je, kaže on, ostala upamćena po svom humanom radu i nesebičnom pomaganju  ljudima, posebno u ratnim nevoljama i stradanjima i u periodu prirodnih kataklizmi.

"Time je, između ostalog, zavrijedila poštovanje i samog pape, koji joj je dodijelio priznanje Zlatnu ružu, a katolička crkva je, skoro pola vijeka nakon njene smrti, proglasila slugom božjim i pokrenula inicijativu za proglašenje sveticom. Od svih humanitarnih djela i aktivnosti koje je kraljica Jelena sprovodila tokom života najupečatljiviji je svakako njen ogroman doprinos i rad prilikom spašavanja i pomaganja žrtvama katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio oblast oko grada Mesine 1908. godine. Odmah nakon dobijanja informacije o razornom zemljotresu, Jelena je otputovala na Siciliju gdje je pomagala žrtvama zemljotresa. Koliki je bio njen dopinos i trud prilikom tog nemilog događaja najbolje svjedoči činjenica da je njen muž u znak zahvalnosti i poštovanja prema svojoj supruzi i njenom humanitarnom radu prilikom spašavanja preživjelih iz ruševina odlučio da jedan mali grad na Siciliji nazove Milena, imenom kraljice Milene, majke koja je rodila takvu ćerku i koja je pokazala toliko požrtvovanje prema unesrećenom narodu", rekao je Drljević.

Govoreći o lokaciji na kojoj će biti postavljen spomenik, Drljević kaže da je ideja da spomenik bude postavljen u univerzitetskom kampusu u Podgorici ili na Cetinju, kako bi nove generacije koje dolaze mogle da stiču nova znanja, ali I da imaju uzore u izvanrednoj ženskoj osobi kakva je bila princeza i kraljica Jelena Petrović Savoja.

"Naravno, ovo je naš prijedlog, a na Glavnom gradu i na Skupštini Glavnog grada je da donese konačnu odluku o finalnoj lokaciji", poručio je on.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније