Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

07. 10. 2019. 11:56 >> 19:59
27

BOŠKOVIĆ

O CG se više nikad neće odlučivati van nje

Ministar odbrane Predrag Bošković rekao je da u vijeku jubileja krupnih nacionalnih događaja više nikada nećemo dozvoliti da se o Crnoj Gori odlučuje van nje, mimo njenog ponosa i bez njenog glasa.

Bošković je, na manifestaciji povodom proslave Dana Vojske Crne Gore, rekao i da takva hipoteka prošlosti obavezuje "da u spoljnopolitičkom kursu pronalazimo najbolja rješenja".

"Smatramo da je najprihvatljiviji međunarodni okvir djelovanja crnogorske države u zajednici sa najrazvijenijim nacijama. Ipak izbori nijesu uvijek laki", rekao je Bošković.

Stvarajući pouzdane partnere i vodeći odgovornu politiku, kako je rekao, postali smo 29-ta NATO-a, omogućujući crnogorskom vojniku da se razvija potpuno kompatibilno sa svojim evroatlantskim kolegama.

Ministar je rekao i da je na polju odbrane urađeno mnogo.

"Modernizovali smo našu vojsku, nabavili sofisticiranu opremu, podmladili kadar, uradili dosta na snaženju identiteta i imidža vojske i pokrenuli više ključnih infrastrukturnih projekata", rekao je ministar. 

Bošković je rekao da svjetovi počivaju na leđima velikana, a da su Crnu Goru nosili njeni besmrtnici, zidajući svojim životima kameno prijestolje kao poruku za sva vremena.

"U stoljetnoj borbi zaboravljajući što više sloboda i znači, crnogorski ratnik nije zastajkivao niti se zapitkivao. Opijen nevjerovatnom vjerom u ispravnost svojih stremljenja, prkosio je istoriji i vremenu prenoseći sa pasa na pas ideju o nezavisnosti Crne Gore", rekao je Bošković.

On je poručio da ne postoji časniji događaj od susreta zakletve i mladog vojnika.

"Od sada ste dio jednog sistema u kojem je svaka karika važna, poštovanje starješina i naređenja, posvećenost i patriotizam, ali i etika postupanja kao jedina mjera vrijednosti", poručio je Bošković.

Ana Marija Grubač, dio rezervnog sastava VCG izvela je padobranski skok i na Trg Slobode u Nikšiću donijela zastavu Crne Gore.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Dragutin Dakić, kazao je da se danas ne obilježava samo jedna pobjeda, već slobodu koja simbolizuje obnovu i napredak.

“Istorijska vertikala od gotovo milenijuma, koja nas spaja sa Tuđemilskom bitkom, obavezuje nas i opominje da njegujemo slavno istorijsko nasljeđe i stradanje crnogorskih vojnika”, rekao je Dakić.

On je rekao da vojnici imaju obavezu da ne zaborave žrtve i stradanje generacije predaka kroz istoriju, te da ne dozvolimo da se ona ponove.

"Izgradnja operativnih sposobnosti, implementacija modernih standardna i učestvovanje u kolektivnom sistemu bezbjednosti glavni su prioriteti VCG", poručio je Dakić.

"Vojska je za plemenite i hrabre. Služiti svojoj zemlji i njenom narodu nas obavezuje da cijenimo poziv koji smo odabrali, da poštujemo žrtve onih koji su kroz vjekove čuvali ugled vojnika, da pažljivo mjerimo svaki korak i postupak", poručio je Dakić.

Našim vojnicima u misijama rekao je: "Obavezujem vas da branite i služite humanosti i svemu što su univerzalne vrijednosti koje njeguje moderna civilizacija, kako dolikuje crnogorskom vojniku. Časno, predano i iskreno! Da ime crnogorskog vojnika ostane na visinama na kojima je vazda bili".

Inače, na kraju manifestacije novih 76 vojnika po ugovoru je položilo svečanu zakletvu. 

Predstavljeno je i devet kadeta koji su uspješno završili vojne akademije u inostranstvu, a koji su unaprijedjeni u čin potporučnika.

VCG je na Trgu Slobode predstavila dio vojnog naoružanja i opreme. 

Ceremoniji u Nikšiću prisustvovali su predsjednici države, vlade i parlamenta Milo Đukanović, Duško Marković i Ivan Brajović.

"Informisanje o dostignućima i planovina naše vojske. Ministar Ministarstvo odbrane Crne Gore Predrag Bošković: Vojska CG je crnogorska i prati politiku i strijemljenja naše države", objavljeno je na Fejsbuk nalogu Vlade Crne Gore.

.

Пратите нас на

Коментари27

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније