Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

07. 10. 2019. 17:17   >>  17:17 2

PREDSJEDNIK CG

Đukanović dobitnik titule počasnog člana Evropske fondacije

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović dobitnik je titule Počasnog člana Akademije "Mihai Eminescu" i istoimene fondacije koju mu je danas ispred Izvršnog odbora uručio predsjednik Akademije Jon Deakonesku.

Deakonesku je Đukanoviću uručio dokument o zvanju počasnog člana Akademije i njen simbol, djelo čuvenog skulptora Vićenca Bjankija.

“Velika nam je čast što je Predsjednik prihvatio njihovu inicijativu i priznanje za velikog svjetskog političara, koji je doprinio miru, očuvanju i afirmaciji multikulturalnosti i multietničnosti”, dodao je on.

Đukanović je istakao da mu je privilegija i čast da bude u društvu eminentnih članova ove Akademije među kojima ima dobitnika Nobelove i Herderove nagrade.

“Imajući u vidu renome ove Akademije, čast pripada i građanima Crne Gore”, dodao je on.

Saglasio se sa ocjenom da su odnosi Crne Gore i Rumunije tradicionalno prijateljski čemu u prilog govori i iskrena i kontinuirana podrška Rumunije našoj državi u integracionim procesima.

U obrazloženju odluke Izvršnog odbora Akademije, se između ostalog navodi da se titula Počasnog člana predsjedniku Đukanoviću dodjeljuje „u čast njegovog izuzetnog angažmana kao političara i humaniste, u izuzetno osjetljivom periodu, obilježenom bolom, sukobima i siromaštvom.

“Njegova Ekselencija je promoter odnosa prijateljstva i saradnje između Crne Gore i Rumunije, čiji su viševjekovni prijateljski odnosi osnaženi ovom podrškom. Uvjereni smo da će dodjela ove akademske titule doprinijeti plodotvornom učešću obje države u stvaranju novog humanizma koji je potreban svima nama“, zaključuje se u obrazloženju.

Svečanom činu uručenja titule počasnog člana i razgovoru prisustvovao je i akademik Sreten Perović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније