Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

07. 10. 2019. 19:46 >> 19:49

NUHODŽIĆ

Dobro zaštićena granica garant bezbjednosti građana

Crna Gora i Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Frontex) zaključili su danas sporazum na osnovu kojeg će evropski policajci zajedno sa našom policijom patrolirati duž državne granice Crne Gore, a Evropska unija će pružiti našoj zemlji ekspertsku obuku i stručnu pomoć u nadgledanju granice.

Sporazumom koji su u Luksemburgu popodne potpisali ministri unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić i Finske, koja trenutno predsjedava Evropskom unijom, Maria Ohisalo kao i evropski komesar za unutrašnja pitanja i migracije Dimitris Avramopulos regulisani su odnosi dviju strana i precizirani prava i obaveze u suočavanju sa bezbjednosnim izazovima uključujući i ilegalne migracije.

Nuhodžić je ocijenio da Sporazum predstavlja osnaživanje uspješne i kvalitetne saradnje Crne Gore i Evropske unije u oblasti bezbjednosti granice.

“Ovim sporazumom otvorili smo novo poglavlje u saradnji u oblasti upravljanja granicom i suzbijanja prekograničnog kriminala. Na ovaj način, intenzivnija saradnja između Crne Gore i Frontexa će omogućiti da brže i efikasnije reagujemo na potencijalne migracijske izazove”, istakao je Nuhodžić.

Kako je poručio, samo jačanjem saradnje zemlje mogu ostvariti zajednički cilj kojem teže, a to su bezbjedne i sigurne granice, koje treba da ostanu otvorene za slobodno kretanje ljudi i robe a, istovremeno, zaštićene od djelovanja kriminalaca.

“Danas smo potvrdili da smo ujedinjeni u toj našoj misiji – da djelujemo udruženo i da se zajednički uhvatimo ukoštac sa globalnim bezbjednosnim izazovima, kao što su ilegalne migracije, organizovani kriminal i terorizam. Samo jaka i dobro zaštićena državna granica može biti garant sigurnosti i bezbjednosti kako građana u Crnoj Gori tako i građana u cijeloj Evropi“, rekao je Nuhodžić na zajedničkoj konferenciji za medije održanoj nakon potpisivanja Sporazuma.

Evropski komesar Avramopulos je zaključivanje sporazuma nazvao važnim postignućem, kako za Crnu Goru, tako i za EU.

“Ovaj je sporazum još jedan korak ka punoj operacionalizaciji Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu i označava još jedan korak naprijed u saradnji između EU i partnera sa zapadnog Balkana. Crna Gora je druga zemlja u regionu koja je potpisala takav operativni sporazum, nakon operacije pokrenute u Albaniji početkom ove godine, koja je već dala pozitivne rezultate“, rekao je Avramopolos, zahvalivši se našoj zemlji na sporemnsti i naporu da sporazum bude postignut.


Finska ministarka Ohisalo je ocijenila da je potpisivanje Sporazuma još je jedan dokaz produbljivanja i proširivanja saradnje [EU] s Crnom Gorom i da će donijeti koristi obijema stranama, posebno u kontroli migracionih tokova, suzbijanju ilegalnih migracija i prekograničnog kriminala, uključujući krijumčarenje migranata, trgovinu ljudima i terorizam.

“Šire gledano, uvjereni smo da će ovaj Sporazum o statusu unaprijediti saradnju s čitavim regionom Zapadnog Balkana, što Evropska unija smatra jednim od svojih prioriteta. Pregovori su vođeni u dobrom duhu saradnje i na konstruktivan način koji karakteriše naše odnose“, rekla je Ohisalo.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније