Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 10. 2019. 21:46   >>  21:46

"AKTIVIRAJ ME!"

Mladi moraju da budu proaktivniji

Mladi u Crnoj Gori još uvijek ne utiču dovoljno na procese donošenja odluka, a da bi se to promijenilo, pored sistemske i institucionalne podrške, potrebno je i da sami mladi budu proaktivniji, zaključeno je danas na konferenciji „Aktiviraj me!“, koju je Centar za građansko obrazovanje organizivao u okviru istoimenog projekta uz podršku Ministarstva sporta i mladih.

“Mladi u Crnoj Gori još uvijek nijesu prepoznati kao društveni kapital već se više tretiraju kao društveni dekor, ostajući na margini procesa odlučivanja a sistemski odgovor izostaje. Posljedično, ne treba da nas iznenadi, ali treba da nas zabrine, činjenica što mladi zbog nepovoljnog statusa u društvu imaju sve veću želju da napuste Crnu Goru u potrazi za boljim mogućnostima za sebe“, ocijenila je izvršna direktorka CGO-a Daliborka Uljarević .

Ona je navela i da nema zvaničnih podataka o migracijama mladih, "što šalje dodatnu poruku da crnogorske institucije ne prepoznaju ovaj problem kao prioritetan“ i podsjetila na raniji apel CGO-a da se kreira baza podataka o broju mladih koji su napustili zemlju, motivima tih odlazaka i tome što ih može mlade vratiti, odnosno što može zaustaviti odliv mozgova.

Generalni direktor Direktorata za mlade u Ministarstvu sporta i mladih Nenad Koprivica istakao je da je od svog osnivanja taj resor zdvojio za projekte omladinskih organizacija preko 800,000 eura.

„Pitanje mladih je multisektorsko i tiče se više ministarstava, ali i cijelog društva. No, velika odgovornost je i na mladima koliko će da učine za sebe i da izaberu put aktivizma. Formiranje Ministarstva sporta i mladih dokaz je i da su mladi visoko na listi prioriteta Vlade. Podsjetio bih ih i da je Crna Gora predvodnik na regionalnom nivou kad je riječ o mladima, u smislu ispunjavanja svih uslova koji su bili neophodni za formiranje regionalne kancelarije za saradnju mladih - RYCO“, istakao je on.

Koprivica je ocijenio i da je važno razlikovati radnu i obrazovnu mobilnost od percepcija i želja mladih da se obrazuju i da idu. On je predstavio i ključne programe Vlade koji su naminjeni mladima ili otvoreni za mlade, poput programa aktivne politike zapošljavanja koji obuhvata i mjere profesionalne rehabilitacije, zapošljavanja mladih osoba sa invaliditetom, osposobljavanja za samostalan rad namijenjen mladima sa srednjom stručnom spremom, kreditiranja mladih u biznisu, kreditiranja visokoškolaca koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih lica radi osnivanja malih i srednjih preduzeća, subvencija za otvaranje novih radnih mjesta, podrške mladim poljoprivrednicima, programa stručnog osposobljavanja, savjetovališta za mlade, konkursa za finansiranje naučno istraživačke i inovativne djelatnosti, Evropsku omladinsku karticu i slično.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније