Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda ]

08. 10. 2019. 06:58 >> 06:58
18

IZ CPC OCIJENJENO

"Izjava Irineja najava radikalizacije pritisaka"

Patrijarh Irinej nesporno je instrument srpske države i beogradskih velikosrpskih krugova. Njegova izjava u manastiru Žiči, u kojoj je optužio "silnike ovoga sveta", da nasilno i nepravedno otimaju, između ostalih i "milu Boku i ponosnu Crnu Goru", zlokobna je najava radikalizacije unutrašnjih i spoljnjih obavještajno-političkih pritisaka na Crnu Goru, ocijenio je potpredsjednik Savjeta Mitropolije CPC Stevo Vučinić.

On je istakao da je "ta izjava oslonjena na crnogorsku opoziciju koja podstiče i daje maha svim silama koje rade na slamanju ustavnoga poretka zemlje".

"U samoj Boki, takva politička misao uperena protiv državne cjelovitosti i ustavnoga poretka, snažno se korijeni i u prostome svijetu. Svakodnevno, i s crkvenoga oltara i na javnim mjestima, može se čuti prijetnja, ukoliko se donese zakon o slobodi vjeroispovijesti da će se na takozvanome Saboru Boke donijeti odluka o istupanju Boke iz Crne Gore", podsjetio je Vučinić.

Takav neskriveni prijeteći odnos beogradske patrijaršije i dijela njenih vjernika prema suverenitetu ove zemlje, istakao je on, toliko je uzeo maha da indukuje istovjetan odnos na svim stranama Crne Gore.

"Što se tiče Srbije, naša zemlja kao pomorska država, ima strateški značaj za Srbiju kao kontinentalnu državu, jer bi višestruko uvećala njen vojno-politički značaj. Tako što bi na crnogorskoj obali dozvolila da se ukotve vojni brodovi zemalja kojima je ujedinjena Evropa trn u oku. Poduprta njihovom prijetećom silom Evropi, Srbija bi višestruko osnažila sopstveni uticaj na političke centre koji odlučuju o Kosovu i entitetu BiH Republici Srpskoj, i ta pitanja dobrim dijelom riješila u svoju korist. Nije mudro prezreti takvu opasnu i duboko destruktivnu politiku, koja ukoliko se ne zaustavi, ozbiljno prijeti samim državnim temeljima", poručio je Vučinić.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve u nedjelju je, kako su prenijeli mediji, u poslanici povodom obilježavanja 800 godina autokefalnosti SPC istakao je da se "u nadi crkva moli da vjernost svetosavskom putu osposobi srpski narod da očuva svoju svetu i zavjetnu pokrajinu - Kosovo i Metohiju, svoju milu Boku i ponosnu Crnu Goru, kao i sve one druge krajeve i zemlje nad kojima su se nadvile ruke silnika ovoga svijeta sa ciljem da ih nasilno i nepravedno otmu".

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније