Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 09. 2013. 15:32   >>  15:32

INFORMATIČKO DRUŠTVO

Crna Gora da bude u korak s EU

Crna Gora će, u oblasti informatičkog društva i medija, morati da uhvati korak sa Evropom, ne samo kada je u pitanju donošenje zakona, nego i njihova primjena, saopšteno je na javnoj tribini koju je organizovao skupštinski Odbor za evropske integracije.

Tribini ,,Crna Gora i Evropska unija (EU) – Informatičko društvo i mediji'' su, pored članova Odbora, prisustvovali članovi Radne grupe za pregovaračko poglavlje 10 koje se odnosi na tu oblast, kao i predstavnici Delegacije EU u Crnoj Gori, medija i nevladinih organizacija.

Predstavnik Delegacije EU Dragan Mugoša kazao je da, što se tiče poglavlja 10, ima puno tehničkih propisa koje Crna Gora treba da donese, odnosno da uskladi sa zakonodavstvom Evropske unije.

„Evropa želi da unaprijedi digitalnu tehnologiju i da bude konkurentna, i napravila je strategiju kako da to postigne do 2020. godine“, rekao je Mugoša.

Prema njegovim riječima, EU ima određenu regulativu u toj oblasti, pravila, praksu i dogovore sa državama članicama.

„Crna Gora mora da se uključi u sve to, i to je suština. Digitalna tehnologija pripada 21. vijeku, i Crna Gora mora uhvatiti korak sa Evropom kad je to u pitanju“, poručio je Mugoša.

Šef Delegacije EU, Mitja Drobnič, kazao je da je Slovenija, prilikom usklađivanja svog sa zakonodavstvom EU donijela 1.483 zakona i propisa.

„Taj podatak ilustruje koliko je to zahtjevan proces“, kazao je Drobnič.

On je naglasio da EU sa zemljama kandidatima ne pregovara o tome da li će one prihvatiti evropsko zakonodavstvo.

„Ne pregovara se sa članicama, više se pregovara unutar države – na koji način i sa kojim instrumentima će se to evropsko zakonodavstvo primijeniti, i to je glavni zadatak pregovaračkog tima“, rekao je Drobnič.

On je kazao da pitanje upotrebe dostignuća informacionog društva nije stvar pogatstva države, nego stanja svijesti koliko je to važno za ekonomski, socijalni i ukupan društveni tazvoj.

Drobnič je kao primjer opet naveo Sloveniju koja je 1998. godine, na početku pregovora, imala više internet priključaka na hiljadu stanovnika nego mnoge članice EU.

On je rekao da je EU, uprkos velikoj konkurenciji, odlučna da bude lider kada je u pitanju informaciona i komunikaciona tehnologija.

Crna Gora je, kako je naveo, u oblasti koju tretira poglavlje deset postigla određeni napredak u pravnom usklađivanju sa propisima i direktivama EU, ali se suočava sa ispunjavanjem definisanih ciljeva.

„Stoga će biti neophodno da iskoristi sve raspoložive resurse kako bi dostigla postavljene ciljeve. Širokopojasni pristup Crne Gore još nije usklađen sa evropskim, a penetracija je znatno ispod evropske“, kazao je Drobnič.

Prema njegovim riječima, usklađivanje i primjena zakona biće od presudnog značaja, a parlament će u tome imati značajnu ulogu.

„To podrazumijeva izradu zakonskog okvira kojim će se osigurati nezavisnost dvije ključne regulatorne agencije – za elektronske komunikacije i poštanske usluge i Agencije za elektronske medije (AEM)“, precizirao je Drobnič.

On je kazao da će u oblasti audio-vizuelene politike Komisija pažljivo pratiti sprovođenje direktiva koje su u velikoj mjeri inkorporirane u Zakon o elektronskim medijima.

„Moraće se ojačati i kapacitet AEM-a, jer će se samo tako obezbijediti kvalitetan monitoring svih elektronskih medija na teritoriji cijele zemlje, punih 24 sata“, poručio je Drobnič.

Crna Gora će, kako je naveo, morati da razmisli i kako da ojača finansijsku nezavisnost i održivost Radio televizije Crne Gore, kao nacionalnog javnog servisa.

„Dobro funkcionisanje javnog servisa jedan je od ključnih elemenata za obezbjeđivanje medijskog pluralizma“, dodao je Drobnič.

On je rekao da će Crna Gora, tokom pregovaračkog procesa, morati da se suoči sa svim izazovima i osigura da svi zakoni iz poglavlja deset budu u skladu sa propisima EU.

Odgovarajući na pitanja predstavnika medija kakav je stav EU o kršenju medijskih zakona u Crnoj Gori, kao i po pitanju toga što se država kao najveći oglašivač oglašava samo u određenim medijima, Drobnič je kazao da u EU znaju za taj problem i da je on predmet njihove pažnje.

On je podsjetio da se pregovaračko poglavlje 10 ne odnosi na, slobodu izražavanja, već ta oblast pripada poglavlju 23, dok se pitanjem oglašivača bavi i poglavlje osam koje se odnosi na zaštitu konkurencije.

„Mi znamo za taj problem i on je predmet naše pažnje. EU zna državu kandidata bolje nego ona sama sebe“, naglasio je Drobnič.

On je kazao da je proces integracije, kada se radi o evropskom zakonodavstvu, ima tri segmenta.

Prvi je, kako je pojasnio, usklađivanje zakonodavstva, gdje se na formalan način unosi pravni red EU u pravni sistem države kandidata.

Prema njegovim riječima, dugi je primjena tih zakona, a treći je takozvana prinudna primjena zakonodavstva, odnosno mogućnost da se ona na sudski način obezbijedi.

„EU će kontrolisati sve tri faze, i ukoliko se ispostavi da zadnji kriterijum nije osiguran, ona će konstatovati da Crna Gora nije spremna za ulazak u Uniju“, pojasnio je on.

Član Radne grupe za pregovaračko poglavlje 10, Anđelko Lojpur, kazao je da je pregovaračka platforma za to poglavlje u radnoj verziji.

„Ali, ono sa čime ćemo sigurno ići prema Vladi i njenim komisijama je to da Crna Gora prihvata pravnu tekovinu EU obuhvaćenu poglavljem 10, i do momenta pristupanja Uniji ne očekuje teškoće u primjeni evropskog zakonodavstva u okviru tog poglavlja“, kazao je Lojpur.

U platformi se, kako je kazao, navodi da Crna Gora ne traži izuzeće niti prelazna razdoblja u okviru tog poglavlja.

„Vođenje pristupnih pregovora u okviru ovog poglavlja za nas predstavlja važnu fazu ovog procesa, jer smatramo da od našeg pristupa i konačnog ishoda zavisi kompletna ekonomska nadogradnja društva“, naveo je Lojpur.

Predsjednik Odbora Slaven Radunović kazao je da je to prva u nizu tribina koju će to tijelo organizovati o pregovaračkim poglavljima.

 

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније