Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

09. 10. 2019. 20:59 >> 20:56

HRA

Nema adekvatnih uslova za liječenje mentalno oboljelih

U Crnoj Gori ne postoje adekvatni uslovi za liječenje osoba sa mentalnim oboljenjima, ocijenili su iz Akcije za ljudska prava i apelovali na nadležne institucije da hitno preduzmu mjere predviđene Strategijom zaštite i unapređenja mentalnog zdravlja.

Oni su apel uputili ministarstvima zdravlja, pravde, rada i socijalnog staranja, kao i lokalnim samoupravama i Zavodu za zapošljavanje.

Iz HRA od tih subjekata traže da uspostave telefonsku liniju za pomoć u krizi za djecu i mlade, da formiraju radnu grupu za izradu analize uslova i potreba za početak realizacije socijalnog stanovanja uz podršku u zajednici i da unaprijede funkcionisanje asertivnih timova koji su oformljeni pri centrima za mentalno zdravlje.

Ta nevladina organizacija je apelovala je i da se se sprovede analiza usklađenosti legislative u oblasti mentalnog zdravlja sa relevantnim međunarodnim preporukama na području poštovanja i zaštite ljudskih prava osoba sa mentalnim oboljenjima.

„Prema našim saznanjima, sa realizacijom svih ovih aktivnosti se kasni jer je trebalo da budu sprovedene od početka ove godine“, kazali su iz HRA.

Kako su naveli, u Crnoj Gori ne postoje adekvatni uslovi za liječenje osoba sa mentalnim oboljenjima.

„Uprkos mnogim obećanjima, do danas nije započeta izgradnja nove Psihijatrijske klinike u Podgorici, a takozvani socijalni pacijenti za čijim je liječenjem prestala potreba i dalje žive u Specijalnoj bolnici za psihijatriju u Kotoru, jer država za njihovo zbrinjavanje nema rješenje“, kaže se u saopštenju.

Iz HRA su podsjetili da je Ministarstvo rada i socijalnog staranja u maju obrazovalo Radnu grupu za izradu Akcionog plana za realizaciju preporuka UN Komiteta za prava osoba sa invalididetom.

„Međutim, do danas nije održan nijedan sastanak te radne grupe, što ukazuje na nezainteresovanost nadležnih institucija za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, uključujući i osobe sa mentalnim ili psiho-socijalnim invaliditetom“, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније