Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

10. 10. 2019. 11:31   >>  11:30

SNP UKAZUJE

Mentalno oboljele odbacuju i porodica i društvo

Od svih ranjivih kategorija stanovništva u Crnoj Gori, pacijenti sa mentalnim problemima su u najnezavidnijem položaju jer ih odbacuju i porodica i društvo, a nadležni ne vode dovoljno računa o njima, navodi se u saopštenju Socijalističke narodne partije (SNP).

Povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja koji se obilježava danas, iz te partije ističu da je važno ukazati na sve teškoće sa kojima se suočavaju oni koji imaju duševne probleme.

"U 21. vijeku mentalne bolesti su postale jedan od najvećih problema, depresija je druga najrasprostranjenija bolest na svijetu, u svijetu se godišnje počini oko 800 hiljada samoubistava, a Crna Gora po stopi suicida već godinama nadilazi evropski prosjek", navodi se u saopštenju.

Neadekvatan i neodgovoran odnos države prema ovim ljudima, kako su kazali, vidljiv je na svakom koraku.

"Tako, na primjer, Klinika za psihijatriju Kliničkog centra Crne Gore u Glavnom gradu izgleda kao da će se srušiti svakog trenutka i postala je simbol nebrige nadležnih prema građanima kojima je pažnja najpotrebnija", navodi se u saopštenju.

Oni ističu i da je Specijalna bolnica za psihijatriju u Dobroti nadaleko poznata po prevelikom broju pacijenata.

"Mnogi tu ostaju decenijama, čak i nakon izlečenja jer nemaju gdje da odu; neadekvatnim uslovima smještaja (nedostatak kreveta, dušeka, posteljine i garderobe za pacijente); nedostatku medicinskog osoblja; lošoj higijeni, pa čak i neprimjerenom odnosu pojedinih zaposlenih prema hospitalizovanima, o čemu su mediji ranije izvještavali", navodi se u saopštenju.

Smatraju da se u ovoj oblasti za protekle tri decenije moglo uraditi mnogo više.

"Sigurno je da je bilo sredstava da se izgradi nova psihijatrijska bolnica u Podgorici, a da ona u Dobroti bude renovirana i prilagođena potrebama pacijenata i zaposlenih", kazali su iz SNP-a.

Kažu da nema opravdanja za to što još uvijek nemamo precizne podatke o oboljelima od mentalnih bolesti.

"Odjeljenja koja se bave mentalnim zdravljem u domovima zdravlja moraju se ojačati kako bi na adekvatan način vodila računa o pacijentima i njihovoj integraciji u društvo. Ove aktivnosti mogu dati efekat samo ako budu praćene ulaganjem u medicinski kadar, respektovanjem ove zahtjevne profesije i obezbjeđivanjem odgovarajućih radnih uslova za ljekare", navodi se u saopštenju.

Iz SNP-a dodaju da se mora sprovoditi kontinuirana edukacija stanovništva da bi se spriječilo da se porodice odriču svojih članova sa mentalnim problemima i da ih doživljavaju kao teret i sramotu.

"Danas kada cijela Crna Gora zna koliko je novca podijeljeno za rješavanje stambenih pitanja javnih funkcionera, među kojima su i čelnici zdravstvenog sistema, jasno je da nije falilo novca da se ove aktivnosti sprovedu, već volje, odgovornosti i empatije. Vrijeme je da država konačno stane i uz one kojima u životu nije uvijek bilo lako", zaključuju iz SNP-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније