Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

10. 10. 2019. 13:00 >> 12:59

ŠEHOVIĆ NAJAVIO

I ove godine pola miliona za talente

Ministar prosvjete Damir Šehović rekao je da će budžet Fonda za kvalitet i talente iz koga se dodjeljuju nagrade najboljim učenicima i nastavnicima ove godine biti oko pola miliona eura.

 

On je najavio da će prosječna nagrada iznositi 1.000 eura, a biće ih dodijeljeno oko 500.

Konkurs za ovogodišnju dodjelu nagrada je u toku i trajaće do kraja oktobra, a odluka o dobitnicima biće donijeta do kraja novembra.

Fond je, prema riječima Šehovića, sjajan način ne samo nagrađivanje, već i promovisanje najboljih, koji treba da isplivaju u katkad iskrivljenom sistemu vrijednosti.

"Nastavnici su noseći stub društva, ali treba da budu i idoli i uzori mlađima. No, obično se o njihovim uspjesima van zbornice ne govori, kako zbog njihove skromnosti, tako i usljed katkad iskrivljenog sistema vrijednosti. Upravo zato što ne želimo da se oni utope u prosjek i da se za njih ne čuje, pokrenuli smo Fond i kampanju koja ga prati", rekao je Šehović.

Selekciju će i ove godine obaviti komisija koju će činiti predstavnici Sindikata, nevladinog sektora, Zavoda za školstvo, Centra za stručno obrazovanje, Ispitnog centra, Unije srednjoškolaca, Ministarstva prosvjete, škola.

Profesorica podgoričke gimnazije Sanja Ognjanović i prošlogodišnja dobitnica nagrade kazala je da je osnivanje Fonda za kvalitet i talente prava podrška najboljim učenicima i prosvjetnim radnicima.

"Dobiti nagradu iz Fonda za kvalitet i talente je velika privilegija imajući u vidu veliki broj izuzetno kvaltetnih prosvjetnih radnika u našem obrazovnom sistemu. Nadam se da Fond neće biti kratkog daha i da će se kolege bez imalo ustručavanja prijaviti i osvajati zaslužene nagrade", kazala je Ognjanović.

Sofija Musić, učenica trećeg razreda škole "Vasa Pavić" i takođe dobitnica nagrade iz Fonda prošle godine, smatra da je formiranje Fonda veoma dobar potez Ministarstva prosvjete.

"Ova nagrada mi mnogo znači, jer predstavlja priznanje za moj cjelokupni, dosadašnji rad, a takođe služi kao motivacija za dalje usavršavanje", kazala je Sofija.

Kriterijumi za učenike će se, između ostalog, odnositi na uspjeh u školi, nagrade na takmičenjima u prethodnoj godini, osvojenu medalju na državnom sportskom takmičenju u organizaciji Crnogorskog školskog sportskog saveza u prethodnoj godini, članstvo u reprezentaciji, članstvo u učeničkom parlamentu, vannastavne aktivnosti i drugo, čime se pokazuje da smo i dalje čvrsto na poziciji da ne treba uzimati u obzir samo i isključivo uspjeh u školi, već svestranost, talente i interesovanja djece.

Kada je riječ o kriterijumima za nastavnike, između ostalog, vrednovaće se autorstvo udžbenika i nastavnog sredstva, učešće u komisijama za izradu predmetnih i obrazovnih programa, recenzija udžbenika i nastavnog sredstva, izvođenje nastave na stranom jeziku, mentorstvo učenicima koji su osvojili neko od prva tri mjesta na takmičenjima, autorstvo i realizacija programa stručnog usavršavanja nastavnika, učešće u vannastavnim aktivnostima, objavljivanje rada u stručnom časopisu, učestvovanje u projektima koji su podržani od strane relevantnih međunarodnih organizacija ili relevantnih nacionalnih institucija, stručno usavršavanje i drugo.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније