Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda ]

11. 10. 2019. 06:40   >>  22:15 9

DŽOMIĆ TVRDI

Nema raskola, episkopi čuvaju jedinstvo SPC

Dobro je da arhijereji imaju različite stavove, ali poznato je da sveti kanoni nalažu da kad u Saboru nema jednoglasja, onda važi glas većine. Patrijarh jeste prvi među jednakima i predstojatelj naše pomjesne crkve, ali on nije rimski papa i to je činjenica koja je bitna u pravoslavnoj crkvi, istakao je protojerej-stavrofor Velibor Džomić

 

"Arhijerejski sabor nije centralni komitet u kome mora da postoji jedno mišljenje o stvarima koje se tiču života u crkvi, a koje nijesu direktno povezane sa dogmatskim, kanonskim i liturgijskim pitanjima. Nema nikakvog sukoba između naših arhijereja oko suštinskih pitanja koja se tiču dogmatskog, kanonskog i liturgijskog života u crkvi", tvrdi u izjavi za Pobjedu Džomić.

Sveti arhijerejski sabor SPC, kako je kazao, čini 40-ak episkopa "koji u suštinskim pitanjima ne samo da nijesu sukobljeni nego nema nikakvog razmimoilaženja".

"Od kada postoje crkveni sabori po raznim pitanjima koja se ne tiču dogmatike, liturgike i kanona postoji raznoglasje i to je jedan veliki kvalitet crkvenog života koji se danas u pojedinim medijima pogrešno, dozvolite da kažem, ponekad i tendenciozno, prikazuje kao sukob ili veliki sukob. Mitropolit Amfilohije je jedan od najuglednijih članova Svetog arhijerejskog sabora i ne može biti nikakvog problema ili sukoba kada članovi tog najvišeg crkvenog tijela podnesu inicijativu patrijarhu za sazivanje Sabora", rekao je on.

Ocjenjuje da je, koliko je njemu poznato, aktuelna inicijativa za sazivanje Sabora, koja je potekla od poglavara SPC u Crnoj Gori Amfilohija, "jedini slučaj da se takva legitimna i crkveno utemeljena inicijativa proglašava za nekakav razdor ili sukob".

"Od kako crkva Hristova postoji sve najvažnije, pa i manje važne teme su isključivo rješavane na Saboru kao jedino nadležnom mejstu za ta pitanja. Dobro je da arhijereji imaju različite stavove, ali poznato je da sveti kanoni nalažu da kad u Saboru nema jednoglasja, onda važi glas većine. Patrijarh jeste prvi među jednakima i predstojatelj naše pomjesne crkve, ali on nije rimski papa i to je činjenica koja je bitna u pravoslavnoj crkvi", istakao je Džomić.

On je dodao da ne samo "da se mitropolit Amfilohije ne slaže sa dodjelom Ordena Svetog Save Aleksandru Vučiću, nego se sa takvom odlukom, administrativne prirode, ne slaže ni veliki broj sveštenika, monaha i vjernika".

"Orden Aleksandru Vučiću je jedno pitanje, a u zahtjevu za sazivanje Svetog arhijerejskog sabora je navedeno više pitanja iz života crkve o kojima se na Saboru valja i treba razgovarat, jer je to jedino mjesto na kome se mjerodavno i snagom najvišeg autoriteta ta pitanja mogu rješavati", poručio je Džomić.

Kategoričan je da se ne radi o bilo kakvom sukobu u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

"Ne vjerujem da sve ovo može da dovede do dubljih podjela i sukoba jer naši episkopi čuvaju jedinstvo crkve", zaključio je on.

 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније