Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dnevne novine ]

11. 10. 2019. 06:46   >>  06:46

MUSA PORUČILA

Zakon o SPI da ne bude talac pojedinaca

Podaci o dodjeli stanova funkcionerima, poreskim dugovima opština, te potrošeni novac na službena putovanja ne samo da bi trebalo da su dostupni javnosti, već bi te informacije trebalo proaktivno objavljivati, smatra prof.dr.sc. Ana Marija Musa, koja je bila ekspert Delegacije EU u Crnoj Gori tokom pripreme Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Musa u intervjuu Dnevnim novinama kaže da sadašnja sitaucija u vezi sa slobodnim pristupom informacijama nije održiva, zbog čega bi novi zakon trebalo da bude efikasan, kako bi građani dobili potrebne informacije.

Zakon, kako je rekla, ne bi trebalo da bude talac u rukama grupe pojedinaca te organa koji ne poštuju zakon, blokirajući tako rad nadzornih organa stvarajući trošak za budžet i poreske obveznike. Uprkos kritikama NVO sektora i opozicije, bivša povjerenica za informisanje Republike Hrvatske, kaže da Ministarstvo javne uprave svakako ne bi trebalo da povuče predložene izmjene Zakona o SPI.

“Svakako ne treba, ovo je javna rasprava i zato služi da se suoče argumenti za i protiv, a ne da se spriječi rasprava tako što će unaprijed eliminisati neka rješenja. Potrebno je ocijeniti hoće li izmjene funkcionisati u praksi, na način da zakon povećava korist za građane i funkcionisanje ostvarivanja prava na pristup informacijama”, kazala je Muso.

Komentarišući ocjene iz Delegacije EU u Crnoj Gori da tajnost zapravo pruža plodno tlo za korupciju, Musa kaže da se slaže sa ocjenom, ali i da je trenutno stanje neodrživo.

“Naravno da tajnost pruža plodno tlo za korupciju, to je jasno. Sadašnja situacija je zaista neodrživa. Smatram da je niz praksi danas rezultat ne toliko zakonskih odredbi, iako su i one problematične u dijelu, nego i same prakse npr. sve informacije o raspolaganju javnim sredstvima trebalo bi da budu javne, a u praksi se javljaju slučajevi da građani, novinari i NVO ne mogu dobiti informacije o tome koji su političari dobili stan (iako takva praksa dodjeljivanja stanova uopšte nije više prisutna u Evropi), koliki je poreski dug neke opštine, ili koliko je potrošeno na službena putovanja. Ne samo da to treba biti dostupno nego i proaktivno objavljeno”, smatra ona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније