Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

12. 10. 2019. 09:08 >> 09:07

SREDNJOŠKOLACI O NASILJU

Zbirka priča "Imaj u vidu" i predstava "Lutka"

Promocija zbirke priča crnogorskih srednjoškolaca na temu vršnjačkog nasilja "Imaj u vidu", i premijera predstave "Lutka", rađene po motivima priča iz zbirke, održaće se u ponedjeljak 14. oktobra, u KIC "Budo Tomović" u sali DODEST i to promocija zbirke u 17.30, a predstava u 19.00 sati.

Na promociji zbirke će govoriti zamjenica Ombudsmana Snežana Mijušković koja će ujedno i dodijeliti nagrade za tri prvoplasirana autora, Kristina Mihailović, izvršna direktorka NVO Roditelji i Pavić Radović, izvršni direktor NVO Savez za djecu i mlade - Kuća.

Predstavu u produkciji NVO "TNT" i NVO "KUĆA" realizovao je autorski tim: Zoran Rakočević (reditelj) i Milo Bešović (dramaturg).

Kako napominju u NVO Kuća, zbirka priča "imaj u vidu" i predstava "Lutka" krajnji su rezultat projekta "Imaj u vidu", koji je NVO TNT u partnerstvu sa NVO KUĆA realizovala u periodu od aprila do oktobra ove godine.

Projekat je realizovan u okviru platforme "Koalicija protiv vršnjačkog nasilja u crnogorskim školama", koju sprovode nevladine organizacije Roditelji, Juventas, Unija srednjoškolaca Crne Gore i Centra za podršku lokalnom i regionalnom razvoju, uz institucionalno partnerstvo sa Ministarstvom prosvjete i uz finansijsku podršku EU Ii kofinansiranje Ministarstva javne uprave.

"Sprovođenjem ovih aktivnosti, ideja nam je bila da što veći broj mladih ljudi uključimo u borbu protiv vršnjačkog nasilja kroz kreativno izražavanje, smatrajući da se ovakvom vidu djelovanja mladih pažnja najmanje posvećuje. Glavni cilj cjelokupnog programa je podizanje svijesti javnosti o važnosti prepoznavanja različitih oblika vršnjačkog nasilja i negativnim posljedicama koje ono ostavlja, promovisanje drugačijeg i pristupačnijeg modela za njegovo osvjetljavanje, te uključivanje ciljne grupe u kreiranje sadržaja", ističu u toj NVO.

Pomenuta Zbirka priča, rezultat je nagradnog konkursa za kratku priču na temu vršnjačkog nasilja za učenike srednjih škola u Crnoj Gori, koji je sproveden u maju i junu.

Od ukupno pristiglih šezdeset osam priča, stručni žiri je odabrao dvadeset tri koje su uvrštene u zbirku "Imaj u vidu", dok su pobjednici konkursa "Kad kroz krv proteče" autorke Ilma Jarović (JU Gimnazija Slobodan Škerović, Podgorica) i za prvo mjesto je opredijeljena novčana nagrada od 250 eura. Drugo mjesto je pripalo priči "Dječak koji je ćutao", autor Marko Kovačević (JU Gimnazija Slobodan Škerović) za koju je odvojeno 200 eura, a treće mjesto priči "Ćelija" - autorka Tijana Vulič (JU Srednja ekonomska škola, Mirko Vešović, Podgorica) i novčana nagrada u iznosu od 150 eura.

zbirka će se prodavati po jedinstvenoj simboličnoj cijeni od 2.50 eura, a sva prikupljena sredstva ići će u fond za igranje predstave u ostalim gradovima Crne Gore i štampanje dodatnog tiraža zbirke.

Planirano je da predstava "Lutka" i promocija zbirke budu organizovane i u Gimnaziji "Slobodan Škerović", u četvrtak 17.oktobra, u petak 18.10. u Gimnaziji "Petar II Petrović Njegoš" u Danilovgradu, istog dana u Muzičkoj školi "Dara Čokorilo" u Nikšiću i u subotu, 19.10. u JU Centar "Ljubović".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније