Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

11. 10. 2019. 17:21   >>  17:20

DAJKOVIĆ SAOPŠTILA

CG ima najbolji sistem bezbjednost hrane u regionu

Crna Gora je na polju uspostavljanja kompleksnog evropskog sistema bezbjednosti hrane lider u regionu, kazala je direktorica Uprave za bezbjednost hrane Vesna Daković.

Delegacija Agencije za bezbjednost hrane Republike Azerbejdžana boravila je u prvoj zvaničnoj posjeti Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Crne Gore, sa ciljem uspostavljanja saradnje između dvije institucije i zemlje.

Kako je saopšteno iz Uprave za bezbjednost hrane Crne Gore, novoformirana Agencija za bezbjednost hrane Republike Azerbejdžana, imala je priliku da se upozna sa načinom funkcionisanja sistema bezbjednosti hrane u Crnoj Gori, kao zemlji koja je odmakla na putu pristupanja Evropskoj uniji.

Iskustva Crne Gore u uspostavljanju sistema bezbjednosti hrane prema standardima EU, kako su ocijenili, mogu biti od velike koristi za Azerbejdžan čiji privrednici i proizvođači hrane imaju sve veće interesovanje za izvoz na tržište evropskih zemalja.

S tim u vezi, predstavnici Agencije za bezbjednost hrane Azerbejdžana posebno su bili zainteresovani za mogućnosti i procedure a dobijanje EU izvoznog broja, s obzirom da Crna Gora ima proizvođače koji se nalaze na EU listi odobrenih objekata za uvoz hrane životinjskog porijekla. Predstavnici crnogorske Uprave pojasnili su kolegama korake i proceduru za postizanje tog cilja.

"Crna Gora je u na polju uspostavljanja kompleksnog evropskog sistema bezbjednosti hrane lider u regionu. Zadovoljstvo nam je da možemo svoje iskustvo i uspjeh na tom planu da prenesemo drugim zainteresovanim zemljama, posebno ako je riječ o zemljama sa drugih kontinineta", kazala je direktorica Uprave za bezbjednost hrane Vesna Daković.

Tokom dvodnevne posjete predstavnika Azerbejdžana razgovaralo se o i o temama kao što su registracija i odobravanja objekata za preradu, higijensko - sanitarni uslovi, sistemu inspekcijskih kontrola, međunarodnom prometu roba, sistemu za identifikaciju i registraciju životinja, kao i upotrebi sredstava za zaštitu bilja.

Delegacija se upoznala i sa laboratrijskim kapacitetima naše zemlje u ovoj oblasti, posjetom Specijalističkoj veterinarskoj laboratoriji, Centru za ekotoksikološka istraživanja. Takođe, delegacija je posjetila i klanicu mesne industrije „Goranović“, kako bi se na terenu upoznali sa primjenom infrastrukturnih, higijenskih i drugih zahtjeva u objektu koji se nalazi na listi odobrenih objekata za uvoz u EU.

Delegaciju Republike Azerbejdžana predvodio je g-din mr Rufat Rustamzade, zamjenik direktora Agencije za bezbjednost hrane Republike Azerbejdzan. Delegaciju je pratio Ambasador Republike Azerbejdžana u Crnoj Gori, nj.e. g-din Mahir Jafarov sa konzulom g-dinom Orhanom Aliyevim.

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније