Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

13. 10. 2019. 23:07 >> 23:14

RADIONICA ZA ĐAKE

Osnovci učili o važnosti filma

Dvadeset osnovaca iz tri podgoričke škole učilo je o filmu, kao odgovornoj i angažovanoj djelatnosti, koja pomaže i zagovaranje ljudskih prava.

Petodnevnu radionicu, od 9. do 13. oktobra 2019, organizovao je Centar za građansko obrazovanje, a okupila je osnovce uzrasta od 11 do 15 godina.

Radionica je dio projekta Putujuća fabrika filma UBRZAJ, a imala je pet modula: tehnike snimanja, uvod u filmsku umjetnost, praksu montiranja dokumentarnog filma, osnovni principi režije i dramaturgije, i odnos ljudskih prava i filma. Kroz kombinaciju predavanja i praktičnog rada, kako je saopšteno, osnovci su imali priliku da se upoznaju sa konceptom ljudskih prava kroz vizuru filma kao moćnog medija komuniciranja brojnih pitanja, ali i da razvijaju svoje kreativne vještine.

Sa njima su radili priznati crnogorski reditelji Andro Martinović i Nemanja Bečanović.

"Rad sa djecom, za nekoga ko uglavnom radi sa studentima, predstavlja vrlo inspirativno i zanimljivo iskustvo. Način na koji oni posmatraju stvari i usvajaju nova saznanja o filmu pokazuje koliko su djeca zapravo željna da se upoznaju sa medijem koji vole i sa kojim se "druže" od ranog djetinstva. Ovaj živahan i interaktivni rad sa osnovncima, meni je dao direktan uvid u njihovo divergentno i kreativno razmišljanje, taj potencijal koji evidentno imaju sva djeca, a kojem obrazovni sistem, nažalost, ostavlja malo prostora“, naveo je Bečanović.

„Ovakve radionice su neophodne djeci da precipiraju film kao umjetnost. Dok se tokom obrazovanja susreću sa književnošću, muzikom i slikarstvom, neophodno je da se kod njih razvije svijest i da je film podjednako važan stvaralački diskurs, kao i druge umjetnosti. Posebna važnost ove radionice je i u tome što djeca brzo stiču svijest o tome da film nije samo puka zabava, nego i odgovorna i angažovana društvena djelatnost, koja je dostupna i obraća se najširoj publici“, zaključio je Bečanović.

Feđa (11 godina), učenik OŠ „Maksim Gorki“, kaže da mu je tokom radionice bilo veoma zanimljivo jer j,e naučio dosta novih stvari.

„Naučio sam šta je rakurs, kako se snima kadar, itd. Mogao bih sad i sam napraviti jednu scenu. Gledali smo i razne filmove koji su bili jako zanimljivi, od nijemog filma u kojem glumi Čarli Čaplin do „Farme pilića“, koji je dobio preko 50 nagrada. Predavači si bili odlični...“, objašnjava on.

Katarina (14 godina), učenica OŠ „Sutjeska“, smatra da je radionica bila odlična, ali da je prekratko trajala.

„Trebalo nam je još vremena za praktični dio. Super je bilo što smo gledali različite filmove i učili iz njih, samo da je još bilo više vremena da i sami vježbamo i radimo. Mnogo sam naučila i već sam ovaj program preporučila i svojim prijateljima iz škole jer je sjajan“, kaže Katarina.

Petodnevni program je uspješno završilo 20 osnovaca iz tri podgoričke osnovne škole – OŠ „Oktoih“, OŠ „Sutjeska“ i OŠ „Maksim Gorki“.

Diplome za uspješno pohađanje su dobili: Milun Čabarkapa, Mara Džankić, Lana Đurović, Ksenija Kumburović, Jana Mijatović, Jovan Praščević, Mia Radović, Simona Radulović, Tara Radulović, Matej Sredanović, Marko Stanković, Kristina Stijepović, Branko Vuković, Feđa Žugić, Veljko Mirković, Milica Kaluđerović, Katarina Cenov, Helena Rapaić, Ivona Čeko i Isidora Turukalo.

Imajući u vidu odlične reakcije osnovaca i njihovo veliko interesovanje, CGO će pokušati da slične programe organizuje u nastupajućem periodu, jer oni doprinose opštem snaženju kulture ljudskih prava u Crnoj Gori i medijskom i filmskom opismenjavanju jedne važne grupacije koja rijetko ima priliku da učestvuje u ovakvim radionicama.

Projekat je podržan od strane Ministarstva prosvjete Vlade Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније