Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda ]

14. 10. 2019. 06:43 >> 06:43

PODACI

Imovina MO: 1.400 objekata, 247 stanova i garaža

Ministarstvo odbrane Crne Gore raspolaže sa 95 lokacija sa 1.400 objekata visokogradnje, 37 poslovnih prostora, 247 garaža i 247 stanova. To se navodi u Dugoročnom planu odbrane koji je nedavno objavljen.

 

“Ministarstvo i Vojska trenutno aktivno koriste 23 lokacije. Od ukupnog broja vojnih lokacija 20 je ustupljeno Savjetu za privatizaciju i kapitalne projekte Vlade Crne Gore. Pet vojnih lokacija izdato je u zakup, a sredstava od izdavanja su prihodi Ministarstva odbrane”, objašnjeno je u dokumentu, prenosi Pobjeda.

Prema informacijama u dokumentu, Ministarstvo je u proteklom periodu predalo 98 poslovnih prostora Upravi za imovinu.

“Ministarstvo upravlja sa 37 poslovnih prostora od kojih je, uz saglasnost Vlade Crne Gore, 16 opredijeljeno za rad službi Ministarstva, a 21 je opredijeljeno za prodaju”, navodi se u informaciji.

Perspektivna i neperspektivna imovina

Sve vojne nepokretnosti kojima raspolaže Ministarstvo, piše u dokumentu, klasifikovane su kao perspektivne i neperspektivne vojne lokacije.

U perspektivne vojne lokacije Ministarstvo je uvrstilo kasarne u Danilovgradu, Kolašinu, Nikšiću, Podgorici, Pljevljima i Baru kao i poligone u Nikšiću i Pljevljima.

Nepespektivnu vojnu imovinu, prema podacima iz dokumenta, između ostalog predstavlja kasarna na Žabljaku, aerodrom u Nikšiću, kasarna na Starom aerodromu, klub Vojske u Baru, kasarna u Herceg Novom.

“Novom organizacijom i formacijom Vojske stvoreni su uslovi za smanjenje broja lokacija i objekata vojne infrastrukture i njihovo plansko napuštanje. Najveći dio vojne infrastrukture, u kojoj se nalazi neperspektivno naoružanje i vojna oprema, predviđen je za valorizaciju. Do rješavanja njihovog konačnog statusa izvodiće se osnovne radnje održavanja iz domena infrastrukture kao i fizičke zaštite”, navodi se u dokumentu.

Prema objavljenom planu, resor Predraga Boškovića planira da u cilju racionalizacije i oslobađanja od viška vojnih nepokretnosti, pripremi detaljne planove napuštanja i predaje neperspektivnih vojnih lokacija Upravi za imovinu, dok će na perspektivnim lokacijama biti izgrađeni novi objekti.

“Na perspektivnim lokacijama predviđena je izgradnja novih objekata i rekonstrukcija postojećih objekata i infrastrukture, u skladu sa izrađenim detaljnim urbanističkim planovima i potrebama Ministarstva i Vojske”, navodi se u dokumentu.

Grade zgradu Ministarstva, medicinskog centra, Generalštaba…

U dokumentu je objavljeno i šta je planirano za gradnju u narednom periodu.

“Najznačajniji infrastrukturni projekti u narednom periodu će biti izgradnja objekata Ministarstva, Generalštaba Vojske, medicinskog centra bezbjednosnih snaga i ostalih jedinica Vojske Crne Gore u Kasarni „Marko Miljanov Popović“ u Podgorici, kao i izgradnja kasarne „Miljan Vukov Vešović“ u Andrijevici i preseljenje municije i minskoeksplozivnih sredstava iz skladišta Sasovići u novoformirano skladište na Volujici u opštini Bar “, navodi se u dokumentu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније