Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

15. 10. 2019. 13:42   >>  13:41

AKTIVNOSTI CEDIS-A

U toku rekonstrukcija sedam dalekovoda

CEDIS u okviru revitalizacije distributivne mreže radi na najzahtjevnijem projektu - rekonstrukciji sedam dalekovoda, a za prvu godinu rekonstrukcije opredijeljeno je ukupno oko 12.400.000 eura.

Kako ističu iz CEDISA-a,  radi se na dalekovodima "Grahovo" u Nikšiću, "Bijela" u Šavniku, "Gubavač" i "Tomaševo" u Bijelom Polju i "Dolac" u Beranama, "Slap Zete" u Danilovgradu i "Krute" u Ulcinju, a radove izvodi Konzorcijum kojeg čine crnogorske kompanije "Mezon" iz Danilovgrada, "Electro Team" Budva i "Ramel" Nikšić, sa kojim je u decembru prethodne godine potpisan okvirni sporazum na period od 24 mjeseca za potrebe Projekta revitalizacije srednjenaponske (SN) i niskonaponske (NN) elektroenergetske mreže.

Paralelno se sprovode i pripremne aktivnosti za revitalizaciju još tri dalekovoda: "Vrela" na Cetinju, "Mavrijan" u Ulcinju i "Krivošije" u Kotoru. Ukupna vrijednost radova koji će se izvoditi na ova tri dalekovoda, sa kojih se napaja oko 1.800 korisnika, iznosi oko četiri miliona eura, dok je za prvu godinu opredijeljeno oko milion i 900 hiljada eura.

Kako napominju iz CEDISA-a, do kraja septembra je zamijenjeno oko 1.500 stubova na srednjenaponskom i niskonaponskom nivou. Prosječeno je i 160.000 m2 trase ispod dalekovoda.

Pored navedenog, CEDIS u okviru aktivnosti na održavanju, radi i na rekonstrukciji 16 srednjenaponskih dalekovoda u koje je do sada uloženo oko milion eura. Ekipe CEDIS-a su uspjele, do kraja septembra, da privedu kraju radove na revitalizaciji oko 239 kilometara mreže, zamijene 1.227 stubova, a rekonstruisano je i 30 stubnih trafo-stanica 10/0,4kV naponskog nivoa.

"Naše ekipe trenutno su aktivne na dalekovodima 'Lipova Ravan', 'Kneževići', 'Babići' i 'Miljkovać' u Nikšiću, kao i 'Lutovo', 'Mataguži' i 'Radio – predajnik', na području podgoričke opštine. Rekonstrukcija je aktuelna i na Cetinju (dalekovodi 'Cetinje' i 'Meterizi'), uključujući i Berane (DV 10 kV Luge), Ulcinj (DV 10 kV Šas), Herceg Novi (DV 10 kV Kameno), Kotor (DV 10kV Morinj), Kolašin (DV 10 kV Skrbuša), kao i Pljevlja (DV 10 kV Komini) i Žabljak (DV 10kV Timar). CEDIS je od početka godine za radove koji se realizuju u okviru održavanja izdvojio oko dva miliona eura" , naglašavaju u CEDIS-u.

CEDIS će tokom naredne tri godine u projekte rekonstrukcije SN i NN mreže i održavanje uložiti preko 50 miliona eura.

"Očekujemo da će već krajem naredne godine, kao rezultat našeg truda i skupih ulaganja i udaljena seoska domaćinstva imati značajno poboljšan kvalitet napajanja električnom energijom", zaključuju u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније