Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

16. 10. 2019. 11:32   >>  11:31

SAVEZ SLIJEPIH

Okruženje i dalje nepristupačno za osobe oštećenog vida

U Crnoj Gori i dalje je veoma izražena nepristupačnost fizičkog okruženja za osobe oštećenog vida, saopštili su iz Saveza slijepih, povodom 15. oktobra, Međunarodnog dana bijelog štapa.

Izvršni direktor Saveza, Goran Macanović, kazao je da je da na teritoriji svih opština i Glavnog grada postoji svega dvadesetak ozvučenih raskrsnica.

Kako je naveo, saobraćajna nekultura, nepropisno parkiranje, vozači koji automobilom svakodnevno zauzimaju mjesta rezervisana za osobe sa invaliditetom (OSI), kao i rijetki slučajevi kažnjavanja nesavjesnih vozača, znatno otežavaju samostalnost tih osoba.

"Ne postoje reljefne, taktilne staze na ulicama, trotoarima, u javnim ustanovama i zgradama velikih unutrašnjih površina poput trgova, parkova, aerodromskih zgrada i tržnih centara, koje bi olakšale orjentaciju i samostalno kretanje osoba oštećenog vida“, kazao je Macanović.

Prema njegovim riječima, inkluzivno obrazovanje je još daleko od zadovoljavajućeg nivoa razvoja, a škole uglavnom nijesu opremljene osnovnim učilima i pomagalima za ravnopravno sticanje znanja i ove djece.

"Ne postoji Zakon o finansiranju organizacija osoba s invaliditetom i nema sistemskog finansiranja ovih organizacija, jer nijesu prepoznate kao organizacije od posebnog društvenog značaja“, istakao je Macanović.

On je kazao da je ostvarivanje prava na ličnu invalidninu za osobe s potpunim oštećenjem vida, jedan odf najaktuelnijih problema sa kojim se bore i Savez, i osobe oštećenog vida.

Macanović je kazao da je, u cilju poštovanja Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, Savez inicirao više postupaka protiv Ministarstva rada i mjesnih centara za socijalni rad koji, kako je naveo, vrše direktnu diskriminaciju i ne priznaju pravo na ličnu invalidninu osobama potpuno oštećenog vida.

U Savezu smatraju da je pristupačnost informacija osobama oštećenog vida oblast koju treba unaprjeđivati, i nešto što zahtijeva kontinuiran rad u cilju objavljivanja informacija u dostupnim formatima.

"Nastavićemo i sa aktivnostima koje treba da dovedu do pravnog definisanja i priznavanja faksimila kao svojeručnog potpisa za osobe oštećenog vida, ne prihvatajući status kvo, gdje javne službe i institucije države tretiraju osobe oštećenog vida koje se ne mogu potpisati samostalno kao da nijesu ni pismene“, poručio je Macanović.

On je pozvao sve osobe oštećenog vida, njihove porodice i prijatelje, kao i predstavnike svih relevantnih institucija, da združenim snagama daju puni doprinos u građenju pravednijeg i boljeg društva.

“Uvjereni smo da će inkluzivnije, pristupačnije i ravnopravnije društvo dovesti do boljih životnih uslova za sve OSI u našoj zajednici”, dodao je Macanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније