Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ PR Centar, Objavila: R.P. ]

17. 10. 2019. 12:55   >>  12:53

NOVINARI SMATRAJU

PR službe ministarstava nedovoljno transparentne

Crnogorski novinari smatraju da kvalitet informacija dobijenih od PR službi ministarstava nije na zadovoljavajućem nivou i da državne institucije u Crnoj Gori nijesu transparentne u dovoljnoj mjeri.

To je saopštila predsjednica nevladinog udruženja (NVU) TTC Anđela Đokić, predstavljajući projekat "Efikasni PR servisi – informisaniji građani" u okviru kojeg su uradili analizu komunikacije crnogorskih ministarstava sa građanima.

"Izabrali smo baš ovu temu za predmet analize jer vjerujemo da je transparentnost institucija važan faktor za razvoj demokratskog društva i da građani moraju biti pravovremeno, tačno i potpuno informisani, kako bi bili u toku sa dešavanjima u njihovoj državi i odlukama i aktivnostima koje izvršna vlast donosi i sprovodi", pojasnila je Đokić.

Prema njenim riječima, veliku odgovornost za stepen i kvalitet informisanosti građana imaju institucije, koje bi, kako je istakla, blagovremeno i u potpunosti morale ažurirati svoje podatke i izvještaje, "kako u elektronskoj, tako i u pisanoj formi, da bi građani mogli ravnopravno učestvovati u donošenju odluka koje se tiču svih nas".

"Analiza je utemeljena na podacima i percepcijama dobijenim od predstavnika službi za informisanje građana u okviru ministarstava, ali i predstavnika crnogorskih medija, koji su nam bili važan izvor informacija i podataka", navela je Đokić.

Ona je kazala da su odgovore na upitnik o broju i strukturi zaposlenih u PR službama i saradnjom sa medijima i NVO dobili od 12 od ukupno 17 ministarstava u Vladi.

"Na osnovu dobijenih podataka, zaključili smo da u većini ministarstava ne postoji dovoljan broj zaposlenih koji se bave komuniciranjem s javnošću. Tako na primjer, neka od najaktivnijih ministarstava, poput Ministarstva za poljoprivredu i ruralni razvoj, imaju samo jednu osobu zaduženu za komuniciranje", kazala je Đokić.

Ona je rekla da je analiza pokazala da predstavnici ministarstava koriste sve raspoložive načine za informisanje građana, počev od tradicionalnih, kao što su saopštenja za javnost, preko gostovanja u televizijskim i radio emisijama, do objava na društvenim mrežama.

"Ipak, primjetno je da ministarstva nedovoljno koriste društvene mreže u svrhu komunikacije s građanima. Sva ministarstva redovno ažuriraju svoje zvanične internet stranice. Pojedina ministarstva informacije objavljuju i na dnevnom nivou, dok većina resora ažurira svoje sajtove makar jednom nedjeljno", navela je Đokić.

Ona je kazala da analiza nekoliko saopštenja svih ministarstava pokazuje da sadržina i kvalitet saopštenja variraju od resora do resora i zavise od aktuelnosti teme i aktera samog događaja.

"Saopštenja su često previše dugačka, uz korišćenje birokratskog rječnika", pojasnila je Đokić.

Sa druge strane, kako je kazala, predstavnici medijske zajednice smatraju da se u aktuelnom sazivu Vlade mnogo više pažnje posvećuje razvoju i unapređenju PR službi, "ali da PR službe, i pored kadrovske nadogradnje, i dalje posjeduju određene sistemske boljke".

"Novinari smatraju da kvalitet informacija dobijenih od PR službi ministarstava nije na zadovoljavajućem nivou, te da državne institucije u Crnoj Gori nijesu transparentne u dovoljnoj mjeri. Kada je riječ o saradnji sa novinarima, najlošije je ocijenjeno Ministarstvo odbrane", rekla je Đokić.

Ona je kazala da je preporuka da sva ministarstva pokažu proaktivniji pristup i budu agilnije u svom djelovanju, kao i da pravovremeno pružaju informacije medijima.

"Objavljena saopštenja moraju sadržati relevantne i nove podatke o aktivnostima ministarstva, te biti jasna, koncizna i pisana jasnim jezikom, razumljivim i prosječnom građaninu", istakla je Đokić.

Povremena okupljanja predstavnika institucija i medija, kako je rekla, dobar su način da se, kroz direktnu komunikaciju, bolje razumiju pojedinačne potrebe, zahtjevi i izazovi u radu.

"Ministarstva moraju što više plasirati informacije koje su od suštinskog značaja za živote pojedinca. Konačno, komunikacija sa građanima mora biti dvosmjeran proces, uz smanjenje samopromocije samih institucija", istakla je Đokić.

Ona je kazala da je projekat "Efikasni PR servisi – informisaniji građani" sprovelo nevladino udruženje TTC u saradnji sa partnerom Methamophosis Foundation iz Skoplja, a uz finansijsku podršku Evropske unije, u okviru regionalnog projekta "Odgovornost, tehnologija i mreža institucionalne otvorenosti u Jugoistočnoj Evropi-Action SEE".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније