Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: M.M ]

17. 10. 2019. 18:01   >>  18:07

SJEDNICA VLADE

Utvrdili Predlog zakona o zaštiti od klimatskih promjena

Vlada je danas, na sjednici održanoj u Pljevljima, utvrdila Predlog zakona o zaštiti od negativnih uticaja klimatskih promjena.

Kako je saopšteno nakon sjednice, ključni cilj tog dokumenta je zaštita od negativnih uticaja klimatskih promjena, smanjivanje emisija gasova sa efektom staklene bašte, zaštita ozonskog omotača i druga pitanja koja se odnose na zaštitu od negativnih uticaja klimatskih promjena.

„U tom smislu, na jasan način se normiraju mjere i način njihovog sprovođenja, što će rezultirati uspostavljanjem zaokruženog sistema neophodnog za smanjenje emisija gasova sa efektom gasova staklene bašte, kako na globalnom, tako i na nacionalnom nivou“, kaže se u saopštenju.

U raspravi je naglašeno da je Crna Gora među prvim državama regiona koja je donijela taj dokument od izuzetnog značaja, a čijoj se izradi, pored ostalog, pristupilo i radi prilagođavanja na izmijenjene klimatske uslove.

U cilju harmonizacije nacionalnog zakonodavstva sa legislativom Evropske unije, utvrđen je Predlog zakona o zaštiti morske sredine.

Definisanim zakonskim rješenjima utvrđeni su ciljevi zaštite morske sredine, odnosno ostvarivanje dobrog i održivog stanja morske sredine, kao i polazne osnove i mjerila za izradu, razvoj, primjenu i praćenje primjene Strategije zaštite morske sredine.

„U skladu sa tim, reguliše se regionalna i podregionalna saradnja, na način da preduzete mjere u zaštiti morske sredine budu koordinirane i usaglašene na nivou morskih podregiona, odnosno regiona“, kazali su iz Vlade.

Pored toga, predviđeno je uspostavljanje međusektorske saradnje obrazovanjem Koordinacionog tijela za zaštitu morske sredine, radi praćenja i unapređivanja stanja u ovoj oblasti.

Vlada je utvrdila i Predlog zakona o elektronskoj upravi, radi podsticanja bržeg i efikasnijeg upravnog postupanja i povećanja povjerenja u elektronsko poslovanje organa.

Tim dokumentom će se, kako je pojašnjeno, dodatno urediti razvoj elektronske uprave na državnom i lokalnom nivou.

„Uređuje se i koordinacija na svim nivoima, uspostavljanjem Savjeta za elektronsku upravu, koji će razmatrati stručna pitanja, kordinirati razvojem i predlagati mjere u oblasti elektronske uprave“, kaže se u saopštenju.

Osim toga, kako se navodi, definiše se uvođenje nacionalnih sistema za elektronsku identifikaciju i elektronsku naplatu administrativnih taksi, revizija organa državne uprave, kao i uspostavljanje kataloga elektronskih usluga.

Utvrđen je i Predlog zakona o dopunama Zakona o ugovorima o prevozu u drumskom saobraćaju.

„Predloženim zakonom su definisane novine koje se odnose na obavezu upravljača autobuskih stanica da licima sa invaliditetom obezbijedi pomoć pri ulasku, kretanju i izlasku sa autobuske stanice, ulasku i izlasku iz autobusa, ukrcaju i iskrcaju prtljaga i uvođenju psa vodiča u autobus“, kazali su iz Vlade.

Dopunama je utvrđeno i povećanje iznosa naknade za štetu nastalu zbog smrti putnika, tjelesne povrede ili oštećenja zdravlja putnika u prevozu u međunarodnom drumskom saobraćaju, kao i za štetu nastalu zbog potpunog ili djelimičnog gubitka ili oštećenja prtljaga.

„Odredbe koje se odnose na povećanje iznosa naknade će stupiti na snagu danom stupanja Crne Gore u Evropsku uniju“, kaže se u saopštenju.

Vlada je prihvatila i predlog Finansijskog sporazumasa Evropskom komisijom o Godišnjem akcionom programu za Crnu Goru za prošlu godinu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније