Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

17. 10. 2019. 17:45   >>  18:38 1

MARKOVIĆ

Zagađivači će plaćati ekološku naknadu

Vlada je dala saglasnost na predlog opštine Pljevlja o uvođenju ekološke naknade od zagađivača, čime će se u budžet te opštine sliti 2,5 do 3 miliona eura godišnje, kazao je premijer Duško Marković, nakon sjednice Vlade koja je održana u tom gradu. Premijer je kazao da su otvorene ponude za ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja, u koju će biti uloženo 54 miliona eura. Istakao je da Vlada šalje jasnu poruku da je njeno opredjeljenje održivi razvoj.

Marković je saopštio da je Vlada čvrsto posvećena rješavanju problema u opštini Pljevlja. Vlada će u Pljevlja uložiti 100 miliona eura, rekao je Marković nakon sjednice Vlade koja je danas održana u tom gradu.

Istakao je da Vlada ne radi to zbog pristupnih pregovora, već da bi obezbijedila što bolju životnu sredinu za građane, jer nema napretka bez ulaganja i čuvanja životne sredine.

"Održali smo sjednicu Vlade kako bi smo započeli proces negativnih otklanjanja posljedica koje su nastale na životnu sredinu. Danas Vlada šalje jasnu poruku da je njeno opredjeljenje da je zdravlje u interesu današnje i budućih generacija", naveo je Marković.

"Danas Vlada šalje jasnu poruku da je njeno opredjeljenje odgovoran odnos prema životnoj sredini", kaže premijer.

Građani Pljevalja nemaju kavlitet života srazmjeran resursima kojima Pljevlja raspolažu, rekao je Marković.

"Razmatrali smo izvještaje o već započetim investicijama i aktivnostima značajnim za grad. Data je saglasnost na prijedlog Opštine da se od zagađivača u budžet slivaju namjenska sredstva. Zagađivači će plaćati naknadu i čuvati okolinu. Nema napretka na starim tehnološkim rješenjima", kazao je on.

Predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović rekao je da Pljevla opterećena stanjem budžeta, a danas su na Vladi otvorili pitanje kako da riješe problem naplate koncesionih naknada preduzeća Vektra Jakić.

"Budžet Opštine je bio značajno opterećen, u svakom slučaju Pljevlja od danas lakše finansijski dišu, a nadam se da će od 2020. ili 2021, kada riješimo te crne ekološke tačke, svi ukupno lakše u Pljevljima disati", rekao je Golubović.

Vlada je razmotrila usmenu informaciju o rješavanju dužničko – povjerilačkih odnosa Opštine Pljevlja i Poreske uprave po osnovu koncesija koje pripadaju Opštini Pljevlja i neplaćenih poreskih davanja.

Poreska uprava, nadležni sekretarijat Opštine Pljevlja i Zaštitnik državnih interesa zaduženi su da pronađu adekvatno rješenje i da se nedostajuća sredstva budžetu opštine Pljevlja po osnovu nenaplaćenih koncesija obezbijede.

Donijeta je Odluka o visini i načinu plaćanja naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine Opštine Pljevlja.

Opština Pljevlja, kao najzagađenija opština u Crnoj Gori, je prva jedinica lokalne samouprave koja je odlučila da na osnovu Zakona o životnoj sredini propiše naknadu za zaštitu i unapređivanje životne sredine.

Vlada je usvojila Informaciju o remedijaciji crnih ekoloških tačaka u opštini Pljevlja

U okviru projekta „Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje“, sprovodi se remedijacija dvije crne ekološke tačke u opštini Pljevlja - deponija pepela i šljake Maljevac i flotaciono jalovište „Šuplja Stijena“.

Fazna remedijacija deponije Maljevac će započeti da se realizuje iz Ugovora o zajmu u vezi sa projektom „Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje“, dok će preostale faze remedijacije deponije Maljevac biće realizovane i finansirane od strane EPCG, a planirani završetak radova je jun 2020.

Odabrana opcija za remedijaciju flotacionog jalovišta olova i cinka rudnika „Šuplja Stijena“, pored obezbjeđivanja lokacije, pružiće i dodatnu mogućnost rekultivacije preoblikovane oblasti i održivo i dugoročno rješenje za ovu specifičnu lokaciju. Planirani rok za završetak radova vrijednih 7,8 miliona eura je jun 2020. 

Usvojena je Informacija o aktivnostima na realizaciji projekta rekonstrukcije I bloka TE Pljevlja

Kako je naglašeno prilikom predstavljanja Informacije, ekološka rekonstrukcija TE je višegodišnji projekat, koji bi trebalo da obezbijedi punu usaglašenost emisija elektrane sa evropskim propisima. Planirano je da ugovor sa prvorangiranim ponuđačem bude zaključen do kraja godine, nakon čega će se u periodu od 6 mjeseci završiti sa izradom i revizijom glavnog projekta, dok će se nakon dobijanja građevinske dozvole, otpočeti sa radovima na terenu. Faznost rezalizacije prilagođena je potrebi hitnog rješavanja toplifikacije grada, pa je planirano da izdvajanje toplote sa turbine za ove potrebe bude obezbijeđeno već kod prvog redovnog zastoja elektrane, odnosno na samom početku realizacije projekta. U tom kontekstu, projektom ekološke rekonstrukcije postojećeg bloka, obezbijediće se izvor toplote za potrebe daljinskog grijanja grada u istom vremenskom roku kako bi to bilo i u slučaju realizacije projekta izgradnje novog bloka termoelektrane Pljevlja. Na ovaj način se prepreke u realizaciji projekta ne reflektuju negativo na projekat toplifikacije.

Usvojena je i Informacija o aktivnostima na realizaciji projekta toplifikacije Pljevalja

U cilju pronalaženja rješenja za što efikasnije rješavanje problema zagađenja pljevalja kroz realizacuju projekta toplifikacije nadležno ministarstvo je u prethodnom periodu sporvelo niz aktivnosti, u saradnji sa EPCG i Opštinom Pljevlja. Kroz realizaciju projekta rekonstrukcije postojećeg bloka TE Pljevlja predviđene su određene aktivnosti kako bi se sama TE Pljevlja iskoristila kao toplotni izvor za grijanje grada Pljevalja - predviđeno je oduzimanje toplote iz sistema turbine, izmjenjivači toplote, pumpna stanica. Aktivnosti na realizaciji projekata koji se tiču poboljšanja životne sredine sprovodiće Opština Pljevlja, a finansiraće ih Uprava javnih radova, u skladu sa predlogom Ugovora o realizaciji programa „Projekti očuvanja životne sredine˝ - projekat ˝Sprovođenje mjera smanjenja zagađenja i toplifikacije Pljevalja˝. Povodom ove tačke dnevnog reda, Vlada je zadužila Ministarstvo ekonomije da zajedno sa Opštinom Pljevlja, u roku od dvije godine, realizuje projekte energetske efikasnosti na objektima koji se griju iz kotlarnice u Skerlićevoji.

Vlada je usvojila Informaciju o realizovanim i projektima koji će se realizovati na teritoriji opštine Pljevlja na putnoj inafrastukturi (magistralnim i regionalnim putevima). U okviru ovih projekata do sada je, između ostalog, završen magistralni put Crkvice – Vrulja, vrijednosti 5 miliona eura, kao i projekti rekonstrukcije mosta na Tari i prilaznih saobraćajnica. U toku su radovi na rekonstrukciji regionalnog puta Pljevlja – Metaljka vrijednosti u dužini od skoro 17 kilometara za koji je izdvojeno 12 miliona eura, dok su otvorene ponude za rekonstrukciju magistralnog puta Pljevlja – Mihajlovica, vrijednosti 8 miliona eura.

U cilju unapređenju dostupnosti i kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga, usvojena je Informacija o problemu otežanog funkcionisanja i neadekvatnih prostornih kapaciteta Opšte bolnice Pljevlja i potrebi izgradnje nove zgrade bolnice. Imajući u vidu da Opšta bolnica Pljevlja pruža zdravstvene usluge za područja opština Pljevlja i Žabljak i da u njoj gravitira oko 40.000 stanovnika, a u toku turističke sezone ovaj dio turističke regije godišnje posjeti oko 90.000 turista, kao i otežane uslove funkcionisanja i neadekvatne prostorne kapacitete, predviđena je lokacija za izgradnju novog objekta Opšte bolnice Pljevlja. Izgradnjom nove zgrade značajno će se doprinijeti unapređenju kvaliteta života građana ovog područja, uslovi rada zaposlenih, odnosno razviti prostorni i funkcionalni kapaciteti koji će biti motiv postojećim ljekarima da ostaju, ali i novim ljekarima da dolaze. Vlada je zadužila Ministarstvo zdravlja da u saradnji sa Ministarstvom finansija, Upravnom javnih radova i lokalnom samoupravom stvori pretpostavke za izgradnju nove zgrade Opšte bolnice Pljevlja.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније