Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

19. 10. 2019. 19:02 >> 19:00

RADIONICA CGO

Osnovci učili o ljudskim pravima u filmu

Podgorički osnovci uzrasta od 11 do 15 godina učili su o komuniciranju ljudskih prava kroz film tokom petodnevne radionice Centra za građansko obrazovanje. Radionica je dio projekta Putujuća fabrika filma Ubrzaj, koji podržava Ministarstvo prosvjete.

"Petodnevna radionica pomogla je osnovcima da steknu znanja o osnovama filmske umjetnosti i da razviju svoje vještine kako bi i na vizuelno kreativan način adresirali tematiku ljudskih prava. Kroz pet modula upoznavali su se sa osnovama filmskog jezika i gramatike, teorijskim i praktičnim principima rada sa kamerom, načinom na koji film reprezentuje ne samo zabavu već i ozbiljan umjetnički izraz", istakli su iz CGO-a.

Takođe, učili su o načinu sastavljanja snimljenog materijala u narativnu cjelinu, kao i pravilima pripovjedanja kroz audiovizuelni medij.

Sa njima su, kombinujući predavanja i vježbe, radili priznati crnogorski reditelji Andro Martinović i Nemanja Bečanović.

Reditelj i direktor Crnogorske kinoteke Andro Martinović ocjio je da postoji praznina u obrazovnim programima za djecu i mlade kada je film u pitanju.

"Radionica koju je organizovao CGO daje uvid u osnove filma, i to ne samo kao autonomnog umjetničkog izraza već i kao načina da oblikujemo svoj odnos prema svijetu u kojem živimo. Posebno me obradovalo aktivno učešće osnovaca, kao i radoznalost koja je na početku svake spoznaje. Jer ono što prvo učimo je kako gledati, a postoje različiti načini na koji se stvari vide“, istakao je Martinović.

Učesnik radionice, učenik OŠ "Pavle Rovinski", Vuk(13) istakao je da je imao pet inspirativnih dana.

"Naučio sam kako je zabavna priprema pred snimanje, što je režija a što montaža filma. Uživao sam u projekciji filmova koje smo gledali iz jedne, meni sad, nove perspektive. Svoje utiske sam prenio i drugarima u školi i predložio im da i oni prođu kroz radionicu koja spaja učenje, druženje i stvaralaštvo”, poručio je on.

Petodnevni program je uspješno završilo 20 osnovaca iz dvije podgoričke osnovne škole – OŠ „Sutjeska“ i OŠ „Pavle Rovinski“.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније