Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

20. 10. 2019. 07:52   >>  07:52

1944.

Kako je Čeh sačuvao gimnaziju od bombardovanja

Prije tačno 75 godina dojavom Miljanu i Veliši Ivanović, Čeh Miloš Uhrov, spasio je podgoričku gimnaziju od uništenja. Nikada zapisana, a često prepričavana priča tek 2005. godine dobija na značaju dolaskom kćerke njemačkog vojnika u podgoričku Gimnaziju Slobodan Škerović.

Vijenac i pismo uz zahvalnost kćerke Miloša Uhrova što je otac donio ispravnu odluku i sačuvao jednu od danas najstarijih građevina u Podgorici potvrda su velike hrabrosti vojnika na različitim stranama fronta.

"Sve te priče oko gimnazije, okok načina kako je opstala u Drugom svjetskom ratu, kad je Podgorica bila gotovo sravnjena, bile su svima nama interesantne, ali negdje do trenutka dok se nije pojavila kćerka Miloša Uhrova nama je priča o tom nekom českom vojniku koji je presjekao žicu, bila više dio legende. Tek tada shvatite da to živi negdje tamo daleko u Češkoj", kazala je Zoja Bojanić-Lalovi, direktorica Gimnazije "Slobodan Škerović".

Živa je i u sjećanjima sina Veliše Ivanovića, koji ponosno ističe da se njemački vojnik nikada ne bi upoznao sa ocem i stricem da oni nijesu bili odlučni u želji da ne napuste svoj dom na obali Morače.

"On se sprijateljio s mojim stricem i mojim ocem, koji nijesu bježali. Oni su šurovali i pričali sa Čehom. On je ustvari nagovjestio da će da se minira gimnazija i Vezirov most. Moj otac Veliša je bio čuvar, a Miljan je bio taj koji je vršio prekid", ispričao je Vojislav Ivanović, Velišin sin.

Emina Hodžić Knežević, RTCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније