Žabljak
Vedro
-2.3 °C
Pljevlja
Vedro
3.2 °C
Herceg Novi
Vedro
8.5 °C
Nikšić
Vedro
6.0 °C
Cetinje
Vedro
12.1 °C
Bar
Vedro
8.9 °C
Podgorica
Vedro
8.3 °C
Ulcinj
Vedro
8.3 °C
Kolašin
Vedro
-0.1 °C

Društvo

[ Objavila B.B. ]

U CGO OCIJENILI 21. 10. 2019. 17:10   >>  17:09 0

U CGO OCIJENILI

Izvještavanje medija o LGBTIQ zajednici uglavnom pozitivno

Centar za građansko obrazovanje (CGO), nakon dvomjesečnog praćenja izvještavanja medija o LGBTIQ zajednici u Crnoj Gori, konstatovao je dominantno pozitivno i neutralno izvještavanje medija o Povorci ponosa i vezanim temama.

CGO je, u okviru projekta "NE diskriminaciji, DA različitosti", od 21. avgusta do 20. oktobra, sproveo monitoring medijskog izvještavanja, a istraživanjem je obuhvaćeno izvještavanje 15 medija, i to tri televizije (RTCG, TV Vijesti i TV Prva), pet dnevnih novina (ND Vijesti, Dan, Pobjeda, Dnevne novine i Večernje novosti) i sedam portala (Vijesti, CdM, Analitika, Antena M, RTCG, IN4S i FOS media).

Nalazi prve faze monitoringa, odnosno perioda od mjesec dana u susret, na sam dan održavanja i dan nakon Povorke ponosa, predstavljeni su 23. septembra.

"Tokom ovog dvomjesečnog monitoringa medija o načinu izvještavanja o LGBTIQ pravima u medijima prije, tokom i nakon Povorke ponosa ukupan broj medijskih objava kod posmatranih medija bio je 357, od čega je najviše plasirano na portalima (64%), a najmanje u televizijskom sadržaju (9%). Posmatrano pojedinačno po portalima, najviše objava bilo je na portalu Vijesti (51), a ovaj portal je i ukupno u odnosu na sve medije generisao najviše objava, zatim na Anteni M (37), pa na portalu RTCG, Analitika i FOS Media (po 31), CDM (30) a najmanje na portalu IN4S (16). U štampanim medijima, najviše objava plasirano je u dnevnicima Pobjeda i ND Vijesti (po 25 objava), zatim u Danu (24), Dnevnim novinama (18), a najmanje u Večernjim novostima (6). U TV sadržaju, LGBTIQ zajednica se našla u po 12 objava na TV RTCG i TV Vijesti, dok je TV Prva najmanje izvještavala o ovoj temi (8 objava)", ističu u CGO.

Najviše objava je plasirano uoči Povorke ponosa (20. septembra 2019. – 31 objava) i na sam dan održavanja Povorke ponosa (21. septembra 2019. - 33 objava). Značajan publicitet imao i napad na transrodnu osobu u Kolašinu (31. avgust 2019. – 17 objava), kao i predstavljanje istraživanja o diskriminaciji transrodnih i rodno varijantnih učenika/ca u crnogorskim srednjim školama Asocijacije SPEKTRA (11. oktobar 2019. – 11 objava).

U posmatranom periodu, mediji i ostali subjekti su imali dominantno neutralan pristup prilikom plasiranja informacija u vezi sa pripadnicima LGBTIQ zajednice. Od ukupnog broja objava 54% imalo neutralan pristup, zatim 38% afirmativan, a 7% negativan u odnosu na LGBTIQ zajednicu.

"Na portalima Vijesti i Antena M bilo je najviše objava pozitivnog, a na portalu IN4S negativnog tona. Generalno, najveći procenat negativnih u odnosu na ukupan broj plasiranih objava našao se na portalu IN4S (75%), pozitivnih na Javnom servisu RTCG (58,33%), a neutralnih u ND Vijesti (68%). U televizijskom sadržaju nije evidentirano prisustvo negativnog publiciteta", navodi se u saopštenju CGO.

Pripadnike LGBTIQ zajednice su uglavnom pominjale nevladine organizacije koje se bave ovim pitanjima (131 objava), a slijede pojedinci (79 objava), kao i državni organi i institucije (55 objava). Samoinicijativno izvještavanje medija o LGBTIQ zajednici uočeno je kod 19 objava odnosno svega 5% od ukupnog broja objava, od čega najviše na portalu Vijesti (8 ) i u dnevnim novinama Vijesti (5).

O temi su u negativnom kontekstu najviše govorili pojedinci i pripadnici pojedinih političkih partija, dok je kod državnih organa i lokalne samouprave prevladalo neutralno pominjanje. Kod neplaniranih pominjanja LGBTIQ zajednice muškarci su se kao sagovornici pojavili u 66%, a žene u 34% objava.

U tematskom pregledu objava najzastupljenije su promotivne aktivnosti (Povorka ponosa i ostali događaji) i konkretni slučajevi nasilja. O ostalim bitnim temama za LGBTIQ zajednicu, poput pravnog okvira, zapošljavanja i slično, gotovo da se i nije govorilo.

Kada mediji izvještavaju o LGBTIQ zajednici, te teme se onda uglavnom pojavljuju kao primarne (77% objava) i na vidljivim pozicijama (76% objava). Nažalost, kod 10 objava primijećena je upotreba neadekvatne terminologije (7) ili pogrdnih naziva (3), pri čemu se najviše pogrdnih naziva našlo u objavama na portalu IN4S i u Večernjim novostima.

U osvrtu na nalaze istraživanja Jovan Ulićević, izvršni direktor Asocijacije Spektra, ocjenjuje da su vidljivi efekti intenzivnog rada na edukaciji medija kad su u pitanju ljudska prava LGBTIQ osoba, kao i insistiranje na izvještavanju koje je poštujuće, informisano i objektivno.

Ulićević navodi da se mora više otvoriti medijski prostor za vidljivost lezbejki, biseksualnih, trans i kvir žena, koje su rijetko u fokusu medija.
"Važno je da se nastavi rad sa novinarima/kama sa ciljem unaprijeđenja izvještavanja o LGBTIQ temama, naročito trans i inter temama koje još uvijek bilježe određen stepen senzacionalističkog i stereotipnog izvještavanja", zaključio je Ulićević.

Projekat "NE diskriminaciji, DA različitosti", CGO sprovodi uz podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava. Kroz projektne aktivnosti, teži se, između ostalog, i poboljšanju kvaliteta medijskog izvještavanja o LGBT pitanjima, što bi uticalo na djelotvorno povećanje znanja o ljudskim pravima LGBT osoba i poboljšanje kvaliteta života LGBT osoba. Stručni dio istraživanja za potrebe projekta uradila je kompanija Arhimed.

 

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Pravila komentarisanja sadržaja Portala RTCG
Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Da biste komentarisali vijesti pod vašim imenom

Ulogujte se

Novo