Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

21. 10. 2019. 15:26   >>  15:25

PURIŠIĆ NA OTVARANJU

Centar će unaprijediti zapošljavanje OSI

Radom Centra za profesionalnu rehabilitaciju, značajno će se unaprijediti oblast profesionalne rehabilitacije I zapošljavanja osoba sa invaliditetom, što će posebno doprinijeti unapređenju njihovog položaja u društvu, kazao je ministar rada I socijalnog staranja Kemal Purišić na otvaranju u Podgorici.

Zavod za zapošljavanje Crne Gore je prethodnih godina finansirao gradnju i opremanje ovog objekta u čiju gradnju je uloženo oko 1,8 miliona eura, dok je za opremu utrošeno dodatnih 180.000 eura.

Centar su otvorili potrpedsjednik Vlade Milutin Simović, ministar Purišić, direktor Milo Paunović i član Savjeta za brigu osoba sa invaliditetom i predsjednik Mreže organizacija osoba s invaliditetom Crne Gore Milenko Vojičić. 

Prilikom otvaranja Centra za profesionalnu rehabilitaciju, prve javne ustanove ovog tipa u državi, Purišić je kazao da su profesionalna rehabilitacija i zapošljavanje osoba sa invaliditetom aktivnosti koje se realizuju sa ciljem da se one osposobe za rad, zadrže zaposlenje, napreduju u radu ili promijene svoju profesionalnu karijeru.

 „Uvjeren sam da će se radom ovog Centra, oblast profesionalne rehabilitacije značajno unaprijediti, što će posebno doprinijeti unapređenju položaja osoba sa invaliditetom u našem društvu“, dodao je Purišić.

Podsjetio je da se na tržištu rada Crne Gore, ali i u razvijenijim državama, osobe sa invaliditetom suočavaju sa preprekama u zapošljavanju, koje ih onemogućavaju da se ravnopravno uključuju u rad sa ostalim osobama.

„Da bi se uklonile te prepreke i obezbijedila njihova konkurentnost  na tržištu rada, neophodno je pristupiti profesionalnoj rehabilitaciji, a potom i zapošljavanju osoba sa invaliditetom. U Crnoj Gori se zadnjih godina puno radi na ovom planu“, kazao je Purišić.

On je kazao da je pored postojeća dva izvođača, Vlada odlučila da unaprijedi ovu oblast i osnovala Centar za profesionalnu rehabilitaciju – Podgorica.

Centar ima dobro opremljenu kuhinju, kompjutersku salu adaptiranu prema vrsti invaliditeta i više pogonskih hala koje će biti opremljene mašinama i alatima za obuke za različita zanimanja.

Direkotor Milo Paunović kazao je da otvaranjem Centra, Vlada Crne Gore i Ministarstvo rada i socijalnog staranja stvaraju novu vrijednost i dobre predpostavke za implementaciju mjera i aktivnosti profesionalne rehabilitacije.

„U preko 1300 kvadra savremenog poslovnog prostora želimo i namjeravamo da stvaramo bolje sjutra za sve osobe sa invaliditetom. Uvjeren sam da će adekvatna edukacijsko - rehabilitacijska pomoć i podrška koju osobama sa invaliditetom budemo pružali, rezultirati sticanjem i obnavljanjem njihove sposobnosti za samostalan život i rad“, istakao je Paunović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније