Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Anđela Ralević, TVCG

22. 10. 2019. 09:46   >>  10:05

PRVACI U "OKTOIHU"

Troje do petoro djece ima problem sa govorom

Prema iskustvu nastavnika i psihologa, broj djece sa problemima u govorno jezičkom razvoju veći je u odnosu na ranije godine.

Prema iskustvu nastavnika i psihologa, broj djece sa problemima u govorno jezičkom razvoju veći je u odnosu na ranije godine.

Psiholozi savjetuju roditeljima da, djeci smanje vrijeme koje provode pred ekranima, kako bi više bili izloženi verbalizaciji, ali i da poslušaju savjete pedijatara.

U OŠ “Oktoih” vrata učionica otvorili su za osam odjeljenja prvaka, u kojima troje do petoro djece ima odstupanja u govorno jezičkom razvoju.

Psihološkinja u OŠ “Oktoih” Svetlana Džuver, kaže da se problemi u govoru uočavaju prilikom upisa djece.

“Roditelji saslušaju, prihvate i oni sami kažu da su to već primjetili”, kaže psihološkinja Džuver.

Učiteljica Nada Klikovac, tokom dugogodišnjeg iskustva radila je sa djecom koja imaju probleme u govoru, ali i sa logopedima.

Poučena tim iskustvom, roditeljima čija djeca imaju neki od problema u govoru, savjetuje da što ranije krenu sa tretmanima.

“U mom odjeljenju nekoliko je djece koja imaju neki od problema u govoru, ali nemamo učenike koji mucaju. Broj djece sa govornim smetnjama je veći nego ranije. Važno je da čim roditelji te probleme uoče, jave se ljekaru”, kaže učiteljica Klikovac.

Da bi dijete lakše prevazišlo probleme u govoru, roditelji moraju voditi računa i o svojim reakcijama, kaže psihološkinja Tijana Ignjatov.

Logoped često traži savjet psihologa i onda vidimo šta se dešava u porodici i tu može da se koriguje ponašanje roditelja”, poručila je Ignjatov.

Ukoliko podrška roditelja ne urodi plodom, potrebno je potražiti savjet pedijatra.

Učiteljica Klikovac, na osnovu svog iskustva predlaže rješenje za djecu.

“Potrebno bi bilo da svaka škola ima logopeda”, poručuje učiteljica Klikovac.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније