Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

22. 10. 2019. 15:56 >> 16:03
3

PROGRAM CGO

Mladi učili o zločinima 90-ih

Dodjelom diploma učesnicima Putujuće škole tranzicione pravde završen je pilot program Centra za građansko obrazovanje (CGO) tokom kojeg su se mladi ljudi upoznali sa zločinima iz ratova 90-ih na prostoru Crne Gore.

Putujuća škola tranzicione pravde okupila je studente, istraživače i mlade profesionalce iz različitih sfera, koji su izrazili zainteresovanost i spremnost da se kroz predavanja, diskusije, projekcije filmova, posjete institucijama i obilazak mjesta zločina iz ratova 90ih na prostoru Crne Gore upoznaju sa različitim aspektima tranzicione pravde.

“Ovaj program je omogućio učesnicima sticanje onih znanja koja nijesu dio formalnog obrazovnog programa, kao i priliku da kroz multiperspektivan pristup analiziraju pitanja suočavanja sa prošlošću u dijelu istorijskih činjenica, pravosudnih postupaka, strateškog i institucionalnog okvira, novinarskih istraživanja, lokalnih i regionalnih građanskih inicijativa”, saopšteno je iz CGO.

Izvršna direktorka CGO-a Daliborka Uljarević istakla je značaj učenja o činjenicama iz bliske prošlosti.

“Mi ne možemo graditi društvo funkcionalne vladavine prava bez utvrđivanja činjenica iz prošlosti i obezbijeđenja pravde za žrtve i njihove porodice”, navela je Uljarević.

 Ona je izrazila nadu da će stečeno znanje biti osnov i inspiracija mladim profesionalcima da i sami postanu zagovornici inicijativa za adekvatno suočavanje sa prošlošću, poput Inicijative za REKOM, ali i borci protiv zaborava.

Vlado Laličić, jedan od učesnika, nakon završeka programa bio je pun utisaka.

“Ova Škola mi je pomogla da naučim što se zaista dešavalo 90ih godina, a što nisam mogao naučiti kroz proces formalnog obrazovanja. Obilazak mjesta ratnih zločina ostavio je jak utisak na mene i definitivno predstavlja najupečatljiviju sliku o ovoj tematici. Kroz razgovor sa predstavnicima institucija proširio sam znanje o odnosu države prema procesu suočavanja sa prošlošću. Nadam se da će ovaj program nastaviti jer zaista doprinosi podizanju svijesti o važnim društvenim procesima,” kazao je Laličić.

Učesnica programa Marija Radinović smatra da je suočavanje jedne države sa ratnom prošlošću uvijek težak i dugotrajan proces.

“Ratni zločini počinjeni na tlu Crne Gore, tokom ratova 90ih, za većinu građana su ostali nepoznanica ili tema o kojoj ne žele da znaju, niti da je se sjećaju. U školi i na fakultetu o ovom ne učimo. I zato je ovaj program sjajna prilika da saznamo nešto o deset godina potisnute crnogorske istorije. Za mene je posebno značajna bila posjeta mjestima zločina (Bukovica, Herceg Novi, Morinj, Murino), gdje sam mogla dijelom osjetiti i zamisliti strahotu kroz koju su prolazile žrtve ovih zločina.”, ocijenila je Radinović.

Učesnici Putujuće škole tranzicione pravde su saglasni da ovaj program treba nastaviti, ali i raditi na tome da se slični programi uvode u formalni obrazovni sistem.

Projekat “Suočavanje sa prošlošću – izgradnja bolje budućnosti” je podržan kroz regionalni program “Podijeljena prošlost – zajednička budućnost” koji finansira Evropska unija.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније