Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

24. 10. 2019. 09:04 >> 09:05
3

U LETU

Italijanka se ljepotama Crne Gore divi iz vazduha

Mnogi žele da svijet vide iz ptičje perspektive. Samo su rijetki privilegovani da to rade svakodnevno. Ekipa Jutarnjeg programa RTCG imala je neobičnog domaćina, koji im je omogućio upravo to - da lete iznad jadranske obale i vide svu ljepotu našeg krajolika.

Skoro 20 godina Rimljanka Laura Protat upravlja helikopterom, a već pet godina ima svoje parče neba iznad Crne Gore.

"Crna Gora je lijepa sa svake pozicije, ali iz vazduha posebno", kaže Laura.

A gledati svijet iz njene perspektive je privilegija. U Crnoj Gori je, kako kaže, od kraja 2014. godine i radi za kompaniju Diskaver Montenegro.

"Povezani smo letovima sa Hrvatskom i letimo širom Crne Gore. Letimo za Žabljak. Veoma je popularan kanjon Tare. Letimo blizu kanjona. Zatim, tu je Ostrog, Ćatovića mlini, Sveti Stefan. Veoma lijepa mjesta posjećujemo u Crnoj Gori", priča Laura.

Sezona letjenja traje sve duže, pa se nada da se u Rim više neće vraćati po završetku ljetnje sezone.

"Kada smo počeli da letimo u Crnoj Gori sezona je trajala tokom jula i avgusta. Pa zatim tokom maja, juna, jula i avgusta. Korak po korak, ići ćemo i do 12 mjeseci", kaže sagovornica RTCG-a.

Ipak da bi ovaj vid turističke ponude zaživio, posebno na sjeveru, Laura napominje da je potrebno da infrastruktura prati potrebe tržišta.

"Dovesti klijente tokom zime u rizorte je izazov. Putevi su uski, puni autobusa. Tako da ako dovedete bogatog klijenta koji plaća da dođe helikopterom, ne želite da dođete u situaciju da ne može da priđe rizortu", kaže ona.

Smatra da bi trebalo otkloniti i pojedine barijere, prije svega one na tivatskom aerodromu.

"Usluga u avio saobraćaju usluga nije dovoljno razvijena. Imamo puno problema sa domaćim letovima. Ako letite iz Tivta u Podgoricu treba ovdje da pokažemo pasoš, kao i naši klijenti. Dešava se da oni ne ponesu sa sobom pasoš, jer je let na teritoriji Crne Gore i nastane problem", priča Laura.

Zanimalo nas je i kako putnici reaguju kada vide da će helikopterom da upravlja dama?

“Neki su u redu, srećni, dok su neki sumnjičavi. Naravno, kada im kažem da letim skoro 20 godina i da imam iskustva, sve se vraća u normalu", kaže Laura i priznaje da je lakše upravljati helikopterom nego automobilom u Crnoj Gori.

"To je mnogo bezbjednije", kazala nam je u šali.

Nemanja Živaljević, RTCG

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније