Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Vijesti ]

25. 10. 2019. 07:16   >>  08:33 4

ALARMANTNO STANJE

Prepolovljena dubina Biogradskog jezera

Izuzetno nizak nivo Biogradskog jezera šokirao je posljednjih dana posjetioce, a ovih jesenjih dana ono je skoro neprepoznatljivo. Do takve situacije je, kako tvrde iz Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG), došlo zbog više razloga.

 

Pored već poznatih procesa, zbog kojih je sudbina svih ledničkih jezera neizvjesna, dugi sušni period pogoršao je situaciju.

Kako je Vijestima kazao savjetnik za zaštitu i održivi razvoj u NPCG Veselin Luburić, djelovanje erozije učinilo je da danas već možemo govoriti o pretposljednjem stadijumu života jezera. Njegova dubina je prepolovljena i sada za vrijeme najvećeg vodostaja iznosi 12 metara.

“To jezero je tokom holocena bilo dva do tri puta prostranije, a njegova dubina je, kako su procijenili stručnjaci, bila oko 30 metara. Jezero gubi vodu kroz više ponora na sjevernom kraku i ranije se tu pokušavalo plombiranje (tzv. Injekcione zavjese), ali je vrijeme pokazalo da ni to nije adekvatna zaštita. Drugi proces koji se decenijama događa je i da se jezero zasipa nanosima iz Biogradske rijeke i Lalevog potoka. Još jedan problem je stvaranje morenskog nanosa u koritu rijeke Jezerštice, koji predstavlja latentnu opasnost za jezero”, kazao je Luburić.

Rješavanje problema postepenog nestajanja jezera, podsjeća on,vrlo je kompleksno sa naučnog stanovišta. S obzirom na to da je jezero smješteno u jednoj od tri preostale prašume u Evropi, “procesu ispitivanja i mjerama za njegovo rješavanje treba pristupiti sa puno senzibiliteta iz mnogo razloga”.

“Pristupiće se rješavanju ovog problema na vrlo konkretan način. Mislimo da je, prije svega, nužno utvrditi mjesta izvora, procijeniti njegovu jačinu, periode javljanja... Neophodno je i revidirati davno izrađene projekte regulacije, uraditi kompletno snimanje jezera, i u svim istraživanjima uzeti u obzir Biogradsku rijeku kao pritoku i Jezeršticu kao otoku jezera. Tu je posebno važno pitanje stabilnosti bedema’ između jezera i Jezerštice i treba utvrditi koliko je opstanak te barijere ugrožen”, objašnjava on.

Luburić podsjeća da je prethodnih godina rađeno više istraživanja i više projekata za sanaciju Biogradskog jezera.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније