Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

28. 10. 2019. 06:25 >> 06:25
1

DANAS RAZMATRANJE

Odbor o upućivanju dva vojnika u Irak

Odbor za bezbjednost i odbranu razmatraće danas Predlog odluke o upućivanju dva pripadnika Vojske Crne Gore (VCG) u NATO misiju u Iraku (NMI).

Taj predlog utvrdio je 5. marta Savjet za bezbjednost i odbranu, čiji je predsjednik Milo Đukanović.

Ministarstvo odbrane, kako se navodi, odrediće pripadnike VCG, trajanje rotacije - smjene, izvršiti pripremu, obuku i opremanje, pratiti i koordinisati angažovanje u misiji NMI.

Podsjeća se da je Zakonom propisano da o upotrebi jedinica VCG u međunarodnim misijama odlučuje Skupština Crne Gorem na osnovu predloga Savjeta za bezbjednost i odbranu.

Kako se navodi, nakon priključenja Crne Gore Sjevernoatlantskoj alijansi stekli su se usiovi da se pojača vojno pnsustvo Crne Gore u okviru NATO vođenih međunarodnih misija i operacija.

"Ministarstvo odbrane i Generalštab su izvršili analizu i procjenu mogućnosti angažovanja pripadnika VCG u misiji NMI i zaključili da, u skladu sa trenutnim kapacitetima i obimom preuzetih međunarodnih obaveza, možemo uzeti učešće u misiji NMI angažovanjem do dva štabna podoficira", kaže se u obrazloženju.

Ocjenjuje se da za Crnu Goru učešće u misijama znači kredibiiitet u međunarodnoj zajednici, jer kroz aktivno učešće i doprinos pokazuje odgovornost i svijest o potrebi očuvanja bezbjednosti u svijetu.

"Za VCG učešće u misijama znači razvoj interoperabilnosti i sposobnosti, sticanje novih znanja i naučenih lekcija koje se kasnije primjenjuju u obuci jedinica. U VCG već imamo oko 24 odsto pripadnika koji su bili angažovani u nekoj od misija, što je doprinijelo da proces dostizanja interoperabilnosti i razvoja sposobnosti bude brži i efikasniji", navodi se u obrazloženju.

Ističe se da za pripadnike VCG učešće u međunarodnim misijama predstavija profesionaini izazov, priliku da se pripremaju za rad u multinacionalnom okruženju i u realnim usiovima i da razmjenjuju iskustva sa kolegama iz oružanih snaga drugih država.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније