Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

28. 10. 2019. 09:06 >> 09:06

DRI UTVRDILA

Zaštita od šumskih požara nedovoljno efikasna

Crna Gora još nema uspostavljen dovoljno efikasan sistem zaštite od šumskih požara i zato je da je potrebno preduzeti odgovarajuće mjere i radnje, pokazala je revizija institucija zaduženih za sprovođenje politike zaštite životne sredine u Crnoj Gori, saopšteno je iz Državne revizorske institucije.

Revizijom „Uspješnost sprovođenja politike zaštite životne sredine u Crnoj Gori – zaštita od šumskih požara” bili su obuhvaćeni Ministarstvo unutrašnjih poslova (Direktorat za vanredne situacije), Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Uprava za šume, JP Nacionalni parkovi CG i opštine – uzorak (Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada Podgorica i opština Nikšić, Berane i Pljevlja).

“Na bazi sprovedene revizije, utvrđenog činjeničnog stanja i izjašnjenja subjekata revizije, nadležni Kolegijum DRI je utvrdio da Crna Gora ima ograničene kapacitete za zaštitu od šumskih požara i da je potrebno, kao odgovor na rizik, preduzeti odgovarajuće mjere i radnje”, navodi se u saopštenju DRI.  

Suočeni sa prognozom da će, između ostalog, doći do povećanja ugljendioksida sa svim posljedicama, kao što suproduženje požarne sezone, češći i žešći šumski požari, kraći povratni intervali požara, komisija je utvrdila da su potrebne promjene požarne politike i ubrzano osposobljavanje savremenog protivpožarnog sistema, koji će biti sposoban da odgovori na pojavu i učestalost šumskih požara.

“U sistemu organizacije za zaštitu šuma od požara, koji nije podržan odgovarajućim informacijskim servisom i bazom podataka, u kojem nije izvršena odgovarajuća procjena rizika, mapiranje opasnosti i zoniranje, u kojem nema adekvatnog nadzora nad izvršavanjem zadataka, svake se sezone kreće gotovo od početka”, navodi se u izvještaju.

 Nedostaci u koordinaciji, neadekvatna i nedovoljna oprema i posebno nedovoljno poznavanje i procjena vjerovatnoće i posljedica potencijalne opasnosti  ograničavaju kapacitet protivpožarnog sistema.

“DRI je, na bazi utvrđenog činjeničnog stanja, identifikovala postojanje problema i slabosti, koje ograničavaju uspješnost sistema protivpožarne zaštite. Shodno navedenom, DRI ocjenjuje da Crna Gora još uvijek nema uspostavljen dovoljno efikasan sistem zaštite od šumskih požara”, navodi se u izvještaju.

U cilju eliminisanja evidentiranih nepravilnosti, propusta i nedostataka i uspostavljanja efikasnog protivpožarnog sistema, vrhovna državna revizija je dala preporuke svim institucijama koje su zadužene za zaštitu od šumskih požara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније