Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: R.P. ]

28. 10. 2019. 12:19   >>  12:20

APEL GRAĐANIMA

U Pljevljima veća koncentracija SO2 u vazduhu

Iz NVO Green home upozoravaju da je u posljednjih nekoliko dana u vazduhu u Pljevljima registrovana povećana količina sumpor-dioksida (SO2). Nadležni, kako kažu, ne upozoravaju građane o kratkotrajnim previšenjima koncentracije, jer to po zakonu nijesu obavezni, ali opasnost za građane je velika.

"Koncentracije SO2 su u petak i nedelju premašivale granične vrijednosti. Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, u petak u 14 časova koncentracija SO2 iznosila je 484,4, a sat kasnije 705,5 mikrograma po metru kubnom (µg/m3). U nedelju u podne bila je 357,2 µg/m3 a sat kasnije 503,6 µg/m3 , što u sva tri slučaja prevazilazi graničnu vrijednost SO2 od 350 μg/m3 po satu", navodi se u saopštenju.

Najveće emisije sumpor-dioksida, poručuju iz ove NVO, potiču od procesa sagorijevanja uglja u termoelektrani i individualnim ložištima, koje reagujući sa drugim supstancama dovode do smanjene vidljivosti i udisanjem izazivaju brojna respiratorna oboljenja, a u kombinaciji sa padavinama u vidu kiselih kiša zagađuju dodatno zemljište i vode.

"Poslednjih dana dobijamo učestala obavještenja Pljevljaka o lošem kvalitetu vazduha. Činjenica je da satne koncentracije polutanata prelaze granične vrijednosti, o čemu nadležne institucije ne obaviještavaju, te građani u periodu najzagađenijeg vazduha provode vrijeme napolju".

Problem nastaje, kako kažu, jer institucije sistema nijesu obavezne po zakonu da obavještavaju javnost u slučaju dvosatnog prekomjernog zagađenja ili, ako se zagađenje ne ponavlja u višesatnom nizu.

"Prema zakonu građani se obaviještavaju tek ukoliko koncentracija SO2 prelazi prag u minimum tri uzastopna sata. Na ovako visoke vrijednosti štetnog SO2 državne i lokalne institucije sistema moraju skrenuti pažnju građanima i inicirati mjere zaštite od zagađenja, čak i ako se jave u samo jednom satu", upozoravaju iz ove organizacije.

Iz NVO Green home apeluju na građane da svakodnevno prate izmjerene koncentracije polutanata u vazduhu na sajtu Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, te se na taj način informišu i svoje dnevne aktivnosti ne obavljaju u periodu visokih koncentracija polutanata.

"Najpogođenije su rizične kategorije stanovništva u koje spadaju starije osobe, trudnice, djeca, kao i osobe sa oboljenjima respiratornog i kardiovaskularnog sistema, zbog čega je hitna reakcija neophodna", poručuju u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније