Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: M.M ]

28. 10. 2019. 17:25   >>  18:52 1

SAGLASNI DA JE PLAGIJAT

Slučaj Lakićević Đuranović pred Etičkim komitetom

Senat Univerziteta Crne Gore danas je donio odluku kojim se oglašava nenadležnim za dalje vođenje postupka za utvrđivanje plagijata profesorice Bojane Lakićević Đuranović i spise ovog predmeta uputio Etičkom komitetu.

"Senat je zauzeo stav da je saglasan sa Zaključkom Komisije iznijetim u dopunjenom Izvještaju, ali da nema zakonskog osnova za dalje postupanje u ovoj pravnoj stvari", kaže se u saopštenju.

Rješenjem Vlade Crne Gore, od 26. septembra, Etički komitet je nadležni organ za dalje vođenje postupka i odlučivanje.

Postupak za tekst pod nazivom „Uloga i značaj Suda pravde Evropske unije u stvaranju i primjeni prava EU-primjeri iz prakse“ objavljenom u časopisu Pravni život Udruženja pravnika Srbije, pokrenut je po prijedlogu NVO Centar za građansko obrazovanje 8. jula.

Senat je, kako se navodi, od početka pokretanja postupka imao u vidu činjenicu da Etički komitet, kao nadležno tijelo nije formirano i da se Zakon o akademskom integritetu tehnički ne može primijeniti.

"Jer tijelo koje je nadležno za vođenje postupka i donošenje odluka u skladu sa tim Zakonom nije formirano, iako je u trenutku pokretanja postupka morao biti formiran u skladu sa Zakonom o akademskom integritetu", kaže se u saopštenju.

Senat je, u takvoj situaciji, imajući u vidu značaj postupka, u cilju efikasnog utvrđivanja činjenica, a posebno zbog odgovornog odnosa prema slučajevima kršenja akademskog integriteta, u cilju zaštite reputacije Univerziteta odlučio da započne sa postupkom i to na jedini način na koji se objektivno moglo-po do tada važećim propisima.

"Senat je nakon razmatranja Izvještaja Komisije i svih činjenica i dokaza zauzeo stav da je saglasan sa Zaključkom Komisije iznijetim u dopunjenom Izvještaju, ali da nema zakonskog osnova za dalje postupanje u ovoj pravnoj stvari", kaže se u saopštenju.

Na sjednici je konstatovano da Senat osuđuje ovakve vrste kršenja akademskog integriteta. Senat danas nije razmatrao izvještaj o autentičnosti rada magistarske teze Alekse Bečića.

"Shodno prethodnoj Odluci Senata i postupanju Vijeća Ekonomskog fakulteta konačnu odluku će donijeti na jednoj od narednih sjednica.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније