Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

29. 10. 2019. 15:36   >>  15:36 1

MEDENICA PORUČILA

Prioritet jačanje nezavisnosti i nepristrasnosti

Dalje jačanje nezavisnosti, nepristrasnosti i odgovornosti pravosuđa ostaje prioritet Crne Gore, poručila je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica na obilježavanju Dana crnogorskog sudstva.

Glavni izazovi, kako je poručio potpredsjednik Vlade, su poštovanje i unapređivanje etičkog kodeksa i primjena evropske prakse. Crnogorsko sudstvo uspješno se bori sa svim problemima sa kojima se suočavaju pravosuđa države u tranzicionim društvima.

I zna šta mu je činiti, poruka je predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice.

“Dalje jačanje nezavisnosti , nepristrasnosti i odgovornosti pravosuđa ostaje prioritet naše države, ali ne zbog procesa već radi građana. Zato kažemo potvrdno “da” pravilima i standardima svojstvenim evropskim državama, a “ne” prihvatanju testnih i privremenih rješenja radi dobijanja štrika u tabeli”, poručila je Medenica.

Zato traži od sudija podršku.

“Da uprkos svim izazovima na međunarodnom, ali i unutrašnjem planu nastavimo sa svim aktivnosima još žešćim tempom, jer smo se već uvjerili da je pravosudni sistem koji je osnažen evropskim standardima i objektivnim kriterijumima pouzdaniji i kvalitetniji”, zaključila je Medenica.

Glavni izazovi su poštovanje i unapređivanje etičkog kodeksa i primjena evropske prakse, kaže potpredsjednik Vlade Zoran Pažin.

“Sudija mora da ima dostojanstvo i ono ga obavezuje da čovjeka uvijek posmatra kao krajnji cilj, a nikada kao sredstvo. Drugi izazov je da se na valjan način apsorbuju standardi evropskih sudova, prije svih Evropskog suda za ljudska prava i Evropskog suda pravde kroz sudske precedente”, naveo je Pažin.

Još jednom je ponovljeno da država mora da obezbijedi adekvatne preduslove za očuvanje nezavisnosti sudija, zaštitu autoriteta te obezbjeđivanje finansijske samostalnosti i dostojanstvenih uslova za rad.

Tanja Perović, TVCG

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније