Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

29. 10. 2019. 17:54 >> 17:51

ZENKA

CG posvećena ostvarivanju politike jednakih mogućnosti

Crna Gora je jedna od najperspektivnijih kandidatkinja za članstvo u EU koja kroz inicijative i saradnju doprinosi regionalnoj i perspektivi zemalja Zapadnog Balkana, istakao je ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka na regionalnom sastanku Ekonomske komisije UN za Evropu (UNECE) Peking + 25 koji je danas započeo u Ženevi.

Zenka je predstavio zalaganja i izazove Crne Gore na implementaciji politike rodne ravnopravnosti i ljudskih prava žena u svjetlu ostvarivanja ciljeva Pekinške deklaracije, Platforme za akciju i Agende za održivi razvoj 2030.

“Od 12 kritičnih oblasti prepoznatih u Pekinškoj deklaraciji, Crna Gora u osam oblasti djeluje u cilju postizanja rodne ravnopravnosti”, rekao je Zenka.

Kao najvažnija dostignuća u postizanju rodne ravnopravnosti i osnaživanja žena naveo je unapređenje antidiskriminatornog zakonodavstva, nacionalnih akcionih planova i razvijanje institucionalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost na državnom i lokalnom nivou.

“Izazovi su veće učešće žena u političkom životu, ekonomsko osnaživanje i borba protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici”, istakao je Zenka.

Kako je dodao, Crna Gora nastoji da intenzivira ostvarivanje politike rodne ravnopravnosti primjenjujući horizontalni pristup i sinergijsko djelovanje institucionalnog sistema i civilnog sektora.

“Učinkovitost sprovodenih mjera u poslednjih pet godina na polju ekonomskog osnaživanja pokazuje činjenica da danas u Crnog Gori ima 23 odsto žena preduzetnica, a bilo ih je svega 9,6 odsto”, kazao je on.

Od ratifikovanja Istanbulske konvencije i njenog stupanja na snagu 2014. godine, Crna Gora preduzima niz mjera koje se tiču strukturne zabrane diskriminacije i sprovođenja principa nulte tolerancije prema nasilju nad ženama i nasilju u porodici sprovođenjem zakona kroz djelotvornu i koordiniranu saradnju svih nadležnih aktera.

“Dostignuća vrijedna pažnje Crna Gora je ostvarila i na polju većeg učešća žena u političkom i javnom životu. U aktulnom sazivu Skupštine Crne Gore imamo oko 27 odsto žena što u odnosu na prethodni period kada ih je bilo svega 18 odsto predstavlja značajan pomak”, naveo je Zenka..

Ministar je istakao da će Crna Gora nastaviti da unapređuje standarde u ostvarivanju politike jednakih mogućnosti, posvećena svim obavezujućim međunarodnim dokumentima, posebno Pekinškoj deklaraciji, Platformi za akciju i Agendi održivog razvoja 2030, kao osnovnim principima za sprovođenje politike rodne ravnopravnosti.

Podsjećamo, u Pekingu je 1995. godine usvojena opšta deklaracija o ljudskim pravima žena pod nazivom Pekinška deklaracija i Platforma za akciju, koju je Crne Gora ratifikovala sukcesirnim postupkom nakon sticanja nezavisnosti.

Crna Gora po prvi put izvještava o implementaciji Pekinške deklaracije i Platforme za akciju, a izvještaj je podnijela maja ove godine.

U izvještaju je dat pregled dostignuća za poslednjih pet godina i pregled izazova sa kojima se Crna Gora suočava u implementaciji politike rodne ravnopravnosti.

Izvještaj Crne Gore biće integrisan u globalni izvještaj koji će biti razmatran na 64. zasijedanju Komiteta za status žena naredne godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније