Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda ]

30. 10. 2019. 07:38   >>  07:38 4

CP O DAJBABAMA

SPC "divljom" gradnjom ugrozila zaštićeno kulturno dobro

Crnogorski pokret u ponedjeljak je Višem državnom tužilaštvu u Podgorici dostavio pritužbu na odluku osnovnog tužioca Miroslava Turkovića kojom je odbio krivičnu prijavu ovog udruženja protiv Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, ne nalazeći da u nezakonitom prepisu manastira Dajbabe na SPC i „divljoj“ gradnji u porti tog zakonom zaštićenog kulturnog dobra, postoji bilo koje krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti, piše Pobjeda.

 

U pritužbi podsjećaju da su 30. maja 2018. godine podnijeli krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici protiv „Crnogorsko-primorske mitropolije Beogradske patrijaršije, jer smo uvidom u katastar nepokretnosti za opštinu Podgorica utvrdili da je Manastir Dajbabe, suprotno zakonskim odredbama, upisan na Mitropoliju crnogorsko-primorsku kao dio Srpske pravoslavne crkve“.

Prepis

"Ona se zahvaljujući tom nezakonitom upisu ponaša kao vlasnik ove imovine iako ona nikada nije bila svojina Cetinjske mitropolije, a još manje Srpske pravoslavne crkve ili njene filijale", istakli su oni.

Ukazali su i na istoriju imovinskih prava nad crkvama i manastirima u našoj zemlji.

Upozorili su da su listovi nepokretnosti, u znatnom broju slučajeva, nerazgovjetni, te da je u njima kao osnov sticanja vlasništva Beogradske patrijaršije upisan takozvani pravni propis ili odluka državnog organa.

"I pored najbolje volje nijesmo bili u mogućnosti da pronađemo odluku ili propis na koje se pozivate u listovima nepokretnosti pa smo zaključili da takva odluka ne postoji niti je nadležni organ donio propis koji uređuje ovu pravnu materiju", piše u pritužbi.

Podsjećaju da Cetinjska mitropolija nikada nije bila vlasnik crkava i manastira.

"Članom 129 stav 1 Ustava za Knjaževinu Crnu Goru bilo je propisano da „Mitropoliji crnogorskoj pripada unutrašnja uprava istočno-pravoslavne crkve“, a što znači da ona nije bila nosilac prava svojine nad crkvama i manastirima" – naveli su, pored ostalog.

Istakli su da je svaka crkva i manastir, po zakonima Knjaževine, odnosno Kraljevine Crne Gore, bila posebno pravno lice.

"U vrijeme Kraljevine Jugoslavije pravni status crkava i manastira ostao je isti, a Srpska crkva, kao hegemona i jedina u zemlji, nije bila njihov vlasnik, čak, nije se ni usuđivala da nad njima uspostavi vlasničke kompetencije. U socijalističkoj Jugoslaviji ovakav status crkava i manastira, bilo kojim zakonom nije mijenjan, a sve do posljednjeg izlaganja katastarskih operata crkve i manastiri su bili upisani kao posebna pravna lica i ni u jednom Srpska pravoslavna crkva nije označena kao njihov vlasnik" – podsjetili su iz Crnogorskog pokreta.

Kategorični su da je „bez pravnoga osnova, neutvrđenog datuma, ali nakon 1996. godine, suprotno Zakonu o državnom premjeru i katastru nepokretnosti lice NN – službeno lice u Upravi za nekretnine – Područna jedinica Podgorica, protivpravno upisalo na Mitropoliju crnogorsko-primorsku manastir Dajbabe i crkvene objekte vezane s njim, i na taj način istoj pribavila imovinsku korist neprocjenjive vrijednosti“.

"Time je učinilo kazneno djelo zloupotrebe službenoga položaja iz čl. 416 Krivičnoga zakonika Crne Gore" – precizirali su oni.

Spomen kapela

Crnogorski pokret podsjetio je da SPC, suprotno Zakonu o zaštiti kulturnih dobara, u kontinuitetu devastira manastir Dajbabe, iako je tim zakonom, „članom 9 stav 1 zabranjeno vršenje bilo kakve radnje koja nanosi štetu kulturnome dobru, koje je članom 13 stav 4 definisan kao memorijalni ili drugi spomen objekat, a članom 14. stav 3 kao kulturno-istorijska cjelina - homogena grupa građevina“.

"Uprkos tome, Beogradska patrijaršija, u dvorištu Manastira, bez dozvole Zavoda za zaštitu spomenika kulture gradi objekat koji gabaritima, oblikom i namjenom, narušava spomeničke vrijednosti Manastira Dajbabe i nije primjeren ovome podneblju. Očigledno, njime međaši prostor svojih i tuđih imperijalnih ambicija, jasno stavljajući na znanje svima da neke strane sile pretenduju na crnogorski prostor. Zato je taj objekat uvreda državnoga i nacionalnoga dostojanstva, koja se mora zakonom sankcionisati" – poručili su oni.

Na temelju čl. 271 stav 2 i čl. 271a stav 1 Zakonika o krivičnom postupku Crne Gore, Crnogorski pokret je predložio Višem tužilaštvu da preispita rješenje osnovnog državnog tužioca Turkovića i naloži pokretanje krivičnog postupka protiv SPC i NN osoba iz Uprave za nekretnine zbog krivičnih djela zloupotrebe službenog položaja iz čl. 416 Krivičnog zakonika Crne Gore i uništenja i oštećenja kulturnog dobra iz člana 9 stav 1 i 2, čl. 13 stav 1, i čl. 14 stav 4 Zakona o zaštiti kulturnih dobara.

SPC je u porti manastira Dajbabe sagradila „na divlje“ spomen kapelu carskoj ruskoj porodici Romanov, a u proces legalizacija ušla je tek nakon što je Pobjeda, objavljivanjem krivične prijave Crnogorskog pokreta izvijestila javnost o nezakonitim radnjama.

Inspekcije su se oglušile o stav Ministarstva kulture i Uprave za zaštitu kulturnih dobara da je gradnja u zoni zaštićenog kulturnog dobra protivzakonita i neprihvatljiva i nijesu pečatirale gradilište, tako da je SPC neometano okončala radove. Proces legalizacije još traje.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније