Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

30. 10. 2019. 12:42 >> 12:40

SNP POZIVA VLADU I OPŠTINU

Konkretnim mjerama protiv zagađenja vazduha u Pljevljima

Socijalistička narodna partija Crne Gore (SNP) poziva Vladu i opštinu Pljevlja da preduzmu konkretne mjere kako bi se poboljšao kvalitet vazduha u tom gradu, smanjila smrtnost i obolijevanje od opakih bolesti i kako bi, kako su kazali, taj grad konačno počeo da živi.

Iz te partije podsjećaju da je prošle nedjelje u Pljevljima nivo sumpor-dioksida iznosio 705,5 mg/m3, a koncentracije polutanata svakodnevno prelaze granične vrijednosti.

"Ali predsjednik opštine Igor Golubović smatra da je to nešto što se redovno dešava posljednjih decenija, odnosno da se radi o sasvim normalnom stanju. Potpuno opušteno i nonštalantno Golubović izjavljuje da je ovakvo stanje životne sredine posljedica pljevaljske industrije, te geografskih karakteristika podneblja i načina na koji građani određuju toplotu u svojim domovima tokom zime, ne pominjući pritom ni svoju ni odgovornost Vlade za katastrofalno stanje životne sredine u ovom gradu", navodi se u saopštenju.

Iz SNP-a navode da Golubović i Vlada Crne Gore zaboravljaju da je zdravlje stanovništva veoma ugroženo i da je problem eskalirao posljednjih godina, a kako su kazali, ogleda se posebno u porastu broja malignih oboljenja.

"Dovoljno je reći da je Svjetska alijansa za zdravlje i životnu sredinu 2016. godine Pljevlja proglasila najzagađenijim gradom te godine u Evropi i područjem opasnim za život ljudi", kazali su iz SNP-a.

Oni dodaju da koliko neozbiljno shvataju ovo pitanje pokazuje da je jedna od mjera koju su preduzeli u pravcu poboljšanja kvaliteta vazduha održavanje sjednice Vlade u Pljevljima.

"Zakoni iz oblasti životne sredine se ne sprovode, još uvijek ne postoji Eko fond, dok mehanizam 'zagađivač plaća' i dalje ne funkcioniše. Neplansko, haotično i stihijsko korišćenje prirodnih resursa dovelo je do toga da se drvo, rude, ugalj i struja uzimaju iz Pljevalja da bi se razvijali drugi gradovi, dok grad pod Golubinjom propada", dodaje se u saopštenju.

Odbornici SNP CG u Skupštini opštine Pljevlja su pokretali inicijativu da se o ovom pitanju raspravlja, ali kako su kazali, nijesu dobili potrebnu podršku.

"Zato, još jednom zahtijevamo od Vlade i opštinskih organa da konačno preduzmu konkretne mjere kako bi se poboljšao kvalitet vazduha u Pljevljima, smanjila smrtnost i obolijevanje od opakih bolesti i kako bi ovaj grad konačno počeo da živi", zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније