Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: M.M ]

30. 10. 2019. 15:30 >> 18:15
2

MARKOVIĆ

"Pažin nije kritikovao Tužilaštvo"

Ministar pravde Zoran Pažin nije kritikovao rad Tužilaštva, nego je govorio o nivou povjerenja u tužilačku organizaciju, kazao je premijer Duško Marković. On je novinarima u parlamentu, na pitanje da li je izjava Pažina o Tužilaštvu distanciranje od stavova Vlade u pogledu rezultata u oblasti vladavine prava, rekao da ministar pravde nije iznosio vrijednosne sudove.

„Nego je govorio o nivou povjerenja u tužilačku organizaciju, a povjerenje je lična percepcija, i ono se dobija na osnovu istraživanja javnog mnjenja“, istakao je Marković.

Prema njegovim riječima, Pažin je iznio svoj stav o nivou povjerenja kao percepciji u odnosu na rad Tužilaštva.

„Kao što znate, nivo povjerenja o radu Vlade je takođe problematičan, o radu Skupštine, političkih stranaka“, kazao je Marković.

To, kako je naveo, nije pitanje sukoba, „nego analize kako građani gledaju na našu politiku, a ne šta mi mislimo jedni o drugima“.

„Nemojte da nešto što je kristalno jasno stavljate u konekst nepotrebnog i nezdravog ambijenta, jer to nije bio smisao i sadržaj njegove izjave“, poručio je Marković.

Upitan kada će i u kom pravcu biti nastavljen dijalog sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, on je rekao da je taj dokument prošao svu predviđenu proceduru na nacionalnom nivou.

Obavljene su, podsjetio je Marković, konsultacije i dobijena ekspertska podrška Savjeta Evrope, i pozitivno mišljenje VK koja nas je preporučila dodatnu konsultaciju sa svim vjerskim zajednicama.

„U okviru toga sam ja započeo dijalog sa MCP, ukazao na ono što bi zajednički trebalo da radimo kako bi razumjeli sadržaj zakona, njegovu potrebu. Vjerovatnoćemo u narednih nekoliko dana taj dijalog obnoviti, ako bude saglasnosti to je dobro, ako ne bude – Vlada ide sa predlogom zakona prema Skupštini“, naveo je Marković.

Kako je naveo, pozvaće predstavnike MCP, predstaviti im konačna Vladina rješenja i upitati da li imaju sugestije.

„Ako su prihvatljivi, prihvatićemo ih, ako nijesu – nećemo. Ali, vi znate da oni osporavaju suštinu, ključne odredbe zakona. Oko toga ne možemo diskutovati“, poručio je Marković.

Na pitanje hoće li biti uključivanja stranih eksperata, on je rekao da neće.

„Venecijanska komisija je najmjerodavnije tijelo Savjeta Evrope koje, u ovom slučaju, daje ekspertizu. Ona je dala ekspertizu. To su strani eksperti, nema drugih“, zaključio je Marković.

"Očekujemo da narednih nekoliko dana obnovimo dijalog sa MCP"

Odgovarajući na pitanja novinara nakon premijerskog sata, premijer Duško Marković je kazao da očekuje da će narednih nekoliko dana obnoviti dijalog sa MCP.

"Ako bude saglasnosti, to je dobro, ako ne Vlada ide sa predlogom zakona prema Skupštini. Pozvaćemo ih i reći ovo su sada konačna vladina rješenja, da li imate komentare i sugestije ako su prihvatljivi, prihvatićemo ih, ako nijesu nećemo. Znate da oni osporavaju suštinu zakona i oko toga ne možemo diskutovati. Nema stranih eksperata. Venecijanska komisija je najmjerodavnije tijelo koje u ovim slučajevima daje svoju ekspertizu a ona je svoju ekspertizu dala na sjednici", kazao je Marković.

Marković je kazao i da ministar Pažin nije kritikovao rad Tužilaštva nego je, kako kaže govorio o nivou povjerenja u tuzilačku organizaciju.

"Povjerenje je lična percepcija, nije polemisao o kvalitetu rada Tuzilaštva, on je iznio svoj stav o nivou povjerenja. Nemojte da nešto što je kristalno jasno staviljate u kontekst nepotrebnog i nezdravog ambijenta, jer to nije sadržaj njegove izjave", kazao je Marković.

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније