Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

31. 10. 2019. 16:52 >> 16:52

PURIŠIĆ S BARJAKTAREVIĆEM

Plav: Uskoro početak izgradnje Doma za stare

Ministar rada i socijalnog staranja (MRS) Kemal Purišić, direktor Fonda PIO Duško Perović i predsjednik Opštine Plav Mirsad Barjaktarević dogovorili su da ubrzaju aktivnosti kako bi krajem godine započela izgradnja Doma za stare u tom gradu.

"Konstatovano je da postoji potreba za tom vrstom smještaja, obzirom na pretežno staračka domaćinstva, a takođe postoji i veliko interesovanje starijih građana za smještaj u starački dom.  Istaknuta je i potreba da se za stambeno najugroženije penzionere i porodice u stanju socijalne potrebe izgrade stanovi po povoljnim uslovima. Inače, u proteklih pet godina, Vlada je preko Fonda PIO i Ministarstva rada i socijalnog staranja finansirala izgradnju više od 500 stanova za penzionere i socijalno ugrožene u više od desetak opština", saopšteno je iz MRS-a.

Kako su kazali, u realizaciji otog socijalnog programa su učestvovale i opštine koje su obezbjeđivale potrebnu lokaciju i komunalne priključke za stanove. Penzionerima se stanovi obezbjeđuju u prosjeku po duplo povoljnijim uslovima od tržišnih. 

"Dogovoreno je da opština Plav, Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Fond PIO stvore potrebne preduslove i obezbijede potrebna sredstva za sufinansiranje izgradnje stanova za penzionere i socijalno ugrožene porodice u narednoj godini.  Takođe, dogovoreno je da opština i Udruženje penzionera Plav identifikuju potrebe i zainteresovane građane za ovaj program.  Razgovarano je o potrebi zajedničkog rada na prezentaciji programa za zapošljavanje koje su pokrenuli Ministrastvo rada i socijalnog staranja i ZZZCG", istakli su iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Naglasili su da je stopa nezaposlenosti u Opštini Plav je 61 odsto i najveća je u Crnoj Gori, "pa je veoma važno da se animiraju nezaposleni da iskoriste bespovratna sredstva za započinjanje biznisa u iznosu od 3.000-7.500 eura".

"Nezaposlenim licima će Zavod za zapošljavanje obezbijediti i pomoć u pisanju biznis plana i obaviti potrebne obuke za započinjanje i vođenje biznisa. Takođe, prezentiran je i projekat Ministarstva rada i socijalnog staranja za samozapošljavanje, u kojem su opštine na sjeveru nosioci umrežavanja lokalnih partnera.  Timovi sastavljeni od lokalnih partnera, odnosno aktera na lokalnom tržištu rada, unaprijediće socio-ekonomski ambijent u svojim lokalnim zajednicama i moći da povlače značajna sredstva iz fondova EU", poručili su iz MRS-a.

Ministar je obišao i Centar za socijalni rad za Opštine Plav i Gusinje, Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama „Lipa” i sa rukovodstvom razgovarao o aktuelnim izazovima u njihovom radu. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније