Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dnevne novine ]

01. 11. 2019. 07:02 >> 07:02
1

U NAREDNOM PERIODU

Za škole, vrtiće i opremu 40 miliona eura

Vlada Crne Gore je obezbijedila sredstva za početak novog do sada najvećeg investicionog ciklusa u obrazovanju. Ukupan projekat je vrijednosti od preko 40 miliona, od čega će 18 miliona biti obezbijeđeno kreditnim sredstvima od Evropske investicione banke (EIB), a ostatak iz sopstvenih sredstava, kazao je u razgovoru za Dnevne novine ministar prosvjete Damir Šehović.

 

"Preciznije, Vlada je upravo juče usvojila Informaciju o zaključenju Ugovora o finansiranju između Crne Gore i Evropske investicione banke za realizaciju projekta „Program unapređenja crnogorskog obrazovanja". Time smo zaokružili finansijsku konstrukciju ne samo za izgradnju velikog broja novih objekata, već i za opemanje svih škola računarskom i drugom opremom i namještajem. I ono što je posebno važno, ne govorimo o predugim rokovima za realizaciju, jer će ovih nešto preko 40 miliona eura opredijeljenih za pomenute projekte biti utrošeno do kraja 2023. godine, do kada je inače predviđeno trajanje projekta", istakao je Šehović.

MUDAR I ODGOVORAN POTEZ

On cijeni da je ovo mudar i odgovoran potez, koji "dovoljno govori o opredijeljenosti ove Vlade da obrazovanje bude prioritet za ulaganja".

"Ali je i u ekonomskom smislu opravdan budući da smo svjesni da je ulaganje u znanje najznačajnija i najprofitabilnija investicija u svakoj zemlji, pa i u našoj", kaže Šehović.

Kako objašnjava, ova Vladina odluka će obezbijediti ne samo kvalitetnije uslove za boravak i rad u obrazovnim ustanovama djeci i nastavnicima, već će izvjesno imati na dugi rok i pozitivan uticaj na privredni rast naše države.

"Njime, nakon značajnih investicija u obrazovnu infrastrukturu iz prethodnog perioda, koje su, cijenim, vidljive na svakom koraku, pokrećemo novi, do sada vjerovatno najveći investicioni ciklus koji, dakle, uključuje izgradnju ne samo desetak novih objekata obrazovanja, nego i kompletno opremanje škola. Projekat ima za cilj da poveća pristup djece kvalitetnoj njezi u ranom djetinjstvu i kvalitetnom obrazovanju u predškolskim ustanovama, kao i da poboljša uslove za učenje učenika u osnovnim i opštim i stručnim srednjim školama", navodi Šehović.

ZA GIMNAZIJU U PODGORICI ŠEST MILIONA

Konkretno, ističe on, projektom je predviđena izgradnja četiri nove škole, nadogradnja tri vrtića i adaptacija desetak srednjih škola širom Crne Gore.

"Izgradnjom i nadogradnjom tih objekata kapaciteti u obrazovnim ustanovama će biti povećani za preko 3.500 mjesta. Između ostalog, planirana je izgradnja nove gimnazije u Podgorici vrijedne preko šest miliona eura. Objekat će biti površine 6.000 m2. Imajući u vidu da Podgorica ima više od 200.000 stanovnika, a da postojeća gimnazija "Slobodan Škerović" trenutno ima preko 1.800 učenika, jasno je da je izgradnja novog objekta neophodna. Izgradnja nove gimnazije je planirana u zahvatu DUP-a Univerzitetski centar", kazao je ministar.

ŠKOLE NA ZABJELU, U SITI KVARTU I KARABUŠKOM POLJU

Drugi, nista manje važan projekat, jeste izgradnja nove osnovne škole na Zabjelu vrijedne oko 5,5 miliona eura.

"Djeca iz ovog naselja pohađaju trenutno druge osnovne škole, te nema razloga da, kako zbog blizine, tako i zbog rasterećenja kapaciteta, ne radimo na izgradnji ove škole. Izgradnja ovog školskog objekta planirana je u zahvatu DUP-a „Zabjelo B ".

I najavljivana izgradnja novog objekta osnovne škole u naselju Siti kvart je nešto na šta se čeka već neko vrijeme. Projektovana vrijednost investicije je preko pet miliona eura. Poznato je da je Vlada opredijelila oko 3,3 miliona eura za otkup zemljišta na ovom lokalitetu, na kome će se, između ostalog, nalaziti i ova škola. Izgradnja ovog školskog objekta planirana je u zahvatu DUP-a „Radoje Dakić", a objekat će biti površine preko 5000 m2", navodi Šehović.

I nova škola u naselju Karabuško polje je dio pomenutog projekta.

"Djeca iz ovog naselja pohađaju uglavnom OŠ "Mahmut Lekić" u Tuzima, kao i druge osnovne škole. Izgradnja ovog školskog objekta planirana je u zahvatu DUP-a „Karabuško polje" u Podgorici, a riječ je o objektu površine preko 2.000 m2. Vrijednost projekta je preko dva miliona eura", naglasio je Šehović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније