Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

01. 11. 2019. 10:49 >> 08:36
2

STANKOVIĆ

Tužilačku organizaciju zaštititi od pritisaka

Tužilačka organizacija mora biti zaštićena od ugrožavanja tužilačke samostalnosti, posrednih uticaja i pritisaka, poručio je vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca, Ivica Stanković.

On je, na otvaranju Dana tužilaca Crne Gore, kazao da je državna tužilačka organizacija u posljednjem periodu bila ispunjena izazovima, intenzivnije nego ikad.

„Od inteziteta tih izazova, najvažnije da je tužilaštvo pokazalo da je spremno da na sve te izazove adekvatno reaguje“, kazao je Stanković.

On je podsjetio na aktuelne događaje i pokušaje diskreditacije i urušavanja profesionalnog integriteta.

„Neću se ponašati kao da sam u sudnici, neću ni pokušati da dokazujem neosnovanost tvrdnji, jer vjerujem da ste svjesni za šta su osmišljenje i šta im je bio stvarni cilj“, rekao je Stanković.

Državno tužilaštvo će ostati jedinstven samostalan državni organ

U osnovi, kako je naveo, većine kritika rada državnotužilačke organizacije prepoznaju se konture nekoliko logičkih grešaka.

Prema njegovim riječima, državno tužilaštvo će ostati jedinstven samostalan državni organ, bez obzira na koju je granu vlasti stavljen.

„Samo tako se mogu izbjeći opasne zone pokušaja prizemne diskreditacije“, istakao je Stanković.

Stanković se osvrnuo na ocjene da treba da snosi objektivnu odgovornost zbog činjenice da se bivši sekretar (Nenad Vujošević) sumnjiči za kršenje zakonskih propisa.

On je upitao, da li treba da snosi odgovornost za ponašanje svog saradnika koga on nije doveo na to mjesto.

„U slučaju državnog tužilaštva odgovornost za nečasne radnje snosi onaj ko je osumnjičen za njih“, kazao je Stanković.

Odlučnost tužilaštva, pojasnio je Stanković, niko i ništa ne može da dovede u pitanje, kao ni borbu protiv svih vidova kriminala i korupcije.

„Ta borba nije Ivica Stankovic, ta borba nije ni jedan pojedinac među nama, ta borba je zapravo snaga koju svi zajedno imamo, kao jedinstvena državno-tužilačka organizacija“, poručio je Stanković.

On je kazao da se nada da će jačinu ove poruke shvatiti mlade kolege, pred kojima je budućnost državnog tužilaštva.

Za borbu potrebni stručnjaci

„Neću vam reći da vas u budućnosti ne očekuju teški dani, ovi kroz koje prolazimo to i dokazuju, ali vaša odgovornost jeste i u tome da pokazujete da ste spremni da se oduprete pritiscima sa bilo koje strane“, kazao je Stanković.

On je ukazao na društvenu opasnost od organizovanog kriminala koji ugrožava temelje savremene države, stabilnost finansijskog sistema, slobodu i bezbjednost građana i ruši povjerenje u državne i pravne institucije.

„Moramo zaštiti tužilačku organizaciju od ugrožavanja tužilačke samostalnosti, posrednih uticaja i pritisaka i u lancu krivične pravde pojačati međunarodnu, kao i saradnju između državnih organa“, kazao je Stanković.

Za tu borbu su, kako je rekao, potrebni stručni, odvažnii obučeni ljudi koji postoje u redovima tužilaštva i policije, a što su zajedničkim radom i rezultatima potvrdili državni tužioci koji rukovode istragom i službenicim policije.

„Tužilaštvo će nastaviti sa borbom protiv svih učinilaca krivičnih djela. Ti rezultati će biti vidljivi, jer ćemo biti prisutni u javnosti, kako bi smo građanima objasnili šta državno tužilaštvo radi“, istakao je Stanković.

Prema njegovim riječima, tužilaštvo će uz pomoć tužilaca portparola „otvoriti vrata još šire građanima“.

„Zato tražim od rukovodilaca državnih tužilaštava da obezbjede nesmetan protok informacija i saradnju koja podrazumjeva da portparol ima punu podršku od kolega i od svih drugih zaposlenih saradnika i savjetnika“, rekao je Stanković.

Kako je istako, samo na taj način će se ostvariti zajednički cilj.

Brajović: Crnogorski tužioci pred izazovom

Stanković je dodao, da izazova ima i da će ih biti, kao i da je tužilaštvo izloženo raznim pokušajima pritisaka.

„Takvi pokušaji dolaze i od javnih glasila (raznih portala), a može se govoriti i o vođenju istrage odnosno paraistrage prije same istrage, čime se krši pretpostavka nevinosti i stradaju ljudska prava i pravni poredak“, istakao je Stanković.

On je podsjetio da judikate može donositi samo sud i to nakon razjašnjenja svih okolnosti i činjenica koje su važne za odluku.

„Tužilaštvo ne treba uvoditi u političku arenu jer se poslovi državnog tužilaštva ne smiju vršiti ni pod čijim uticajem, a brojni su primjeri iz prakse da javne ličnosti, političari i druga lica pokušavaju da neposredno utiču na samostalnost tužilaštva“, zaključio je Stanković.

Pravni savjetnik u Amabasadi Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Erik Larson rekao je da crnogorsko tužilaštvo ima ključnu ulogu u procesu obezbjeđivanja jednake zaštite pred zakonom za građanje.

„Vaši napori u odbrani i promovisanju vladavine prava imaju realan uticaj na život građana Crne Gore“, kazao je Larson.

Prema njegovim riječima, vladavina prava je od esencijalnog značaja za proces evroatlanskih integracija Crne Gore.

Larson je podsjetio na posjetu sekretara SAD, Majkla Pompea Crnoj Gori i na njegove riječi, da se SAD uzdaje u to da Crna Gora rukovodi regionalnim naporima u iskorijenjivanju korupcije, jačanju vladavine prava i garanciji prava za slobodu medija.

Ambasada SAD će, kako je naveo, ostati posvećena razvoju tužilaštva koje se rukovodi principima etike, nezavisnosti i efikasnosti.

„Kroz razne i specijalizovane obuke o kompleksnim pitanjima i donacije nastavljamo da podržavamo tužilaštvo“, kazao je Larson.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović, kazao je da se crnogorski tužioci nalaze u jednom izazovnom periodu.

„Imajući u vidu delikatnost posla, institucionalni status u mladoj demokratiji, a pogotovo interesovanje za mjerljive rezulate u zemlji i van nje, crnogorsko tužilaštvo pod velikom je i stalno postavljenom lupom“, naglasio je Brajović.

Prema njegovim riječima, snažna tužilačka organizacija i uspjeh u odolijevanju pritiscima svake vrste, pokazatelj su spremnosti države da omogući i sprovodi vladavinu prava, jačanjanjem odgovornog i efikasnog pravosudnog sistema.

„Uvjeren sam da je u Crnoj Gori stepen političke zrelosti sve veći, te da će poslanici prilikom izbora nosilaca tužilačke funkcije u narednom periodu, prijedloge Tužilačkog savjeta razmatrati dominantno rukovodeći se najvišim stručnim i moralnim osobinama kandidata“, rekao je Brajović.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније