Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

01. 11. 2019. 13:35 >> 14:10
4

NUHODŽIĆ

Počasno državljanstvo za 85 osoba

Od početka 2015. godine do danas počasno državljanstvo Crne Gore dobilo je 85 osoba, kazao je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

Nuhodžić je to kazao u Skupštini odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog fronta Jovana Vučurovića.

Ministar, međutim, nije saopštio imena osoba koje su dobile počasno državljanstvo.

Kazao je da lične podatke iz registra državljana može da koristi samo MUP, a drugi korisnici samo ako im to zakon omogućava.

Nuhodžić je naveo i da među tim osobama nema onih koji su na potjernicama ili ugrožavaju bezbjednost Crne Gore, jer ih provjerava ANB.

Zemlja izložena hibridnim prijetnjama

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić rekao je danas u Skupštini da je naša zemlja izložena hibridnim prijetnjama, koje su globalni izazov, ali da se u saradnji sa državama saveznicima u NATO-u odupiremo ovim prijetnjama te da zaokružujemo normativni i strateški okvir u ovoj oblasti.

„Hibridne prijetnje su savremeni bezbjednosni izazov sa kojim se ne suočava samo Crna Gora, već je to globalni izazov. Naša sposobnost da se odupremo hibridnim prijetnjama je ojačana članstvom u NATO-u, gdje saradnjom sa 28 država saveznica uspješno štitimo svoju državu i građane. Takođe, svi organi koji čine obavještajno bezbjednosni sektor u potpunosti izvršavaju svoje zadatke“, poručio je Nuhodžić odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog fronta Predraga Bulatovića.

Najavio da će strateški okvir za suprotstavljanje ovom izazovu biti zaokružen do kraja godine donošenjem Strategije za suprotstavljanje hibridnim prijetnjama.

Ministar je rekao da je Vlada Crne Gore nedavno utvrdila Predlog zakona o određivanju i zaštiti kritične infrastrukture, imajući u vidu da ugrožavanje elemenata kritične infrastrukture može imati direktan uticaj na nacionalnu bezbjednost u svim njenim dimenzijama, posebno ako se realizuje u sklopu hibridnog napada.

„Poseban fokus je na unapređenju kapaciteta za otkrivanje i razumijevanje hibridnih aktivnosti i suočavanje s njima, koje podrazumijeva podizanje svijesti o problemu, počevši od edukacije mladih, uz, istovremeno, jačanje otpornosti kritične infrastrukture, društva i institucija“, naveo je ministar unutrašnjih poslova.

Ministar je podsjetio da je Crna Gora u maju 2019. godine postala članica Evropskog centra izvrsnosti za suprotstavljanje hibridnim prijetnjama u Helsinkiju, čime će se omogućiti razmjena iskustava sa državama članicama NATO i EU, kao i podrška koju bi Centar pružio naporima Crne Gore u izgradnji I jačanju nacionalnih kapaciteta u ovoj oblasti.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније